Met de installatie van het wheel and sole cleaning system heeft HilverdaFlorist uit de Kwakel een primeur voor de glastuinbouw. In een uitsparing in de betonvloer liggen roosters met borstels die alles wat passeert, zowel wielen als schoenzolen, op mechanische wijze schoonspuiten. “We zijn er behoorlijk content mee. Het is nu ontdekken hoe vaak we de vloeistof moeten verversen”, laat Thijs van Kessel van het opkweekbedrijf weten.

“Dit bevalt heel goed. Je kunt over de matten rijden met een heftruck, fietsen en lopen, het gaat allemaal goed. Dit systeem is wat gebruiksvriendelijker dan het bijvullen van de desinfecterende Flexxomatten”, vertelt Thijs van Kessel, hoofd facilitaire zaken. “Onze afnemers waarderen het hoe wij onze hygiëne op de cruciale punten hebben aangepakt. Dit geeft hen ook meer zekerheid.”

Beweegbare harde borstels

De veredelaar en vermeerderaar van jonge planten in sierteeltgewassen opende in september een nieuwe uitbreidingslocatie naast het bestaande bedrijf. Op deze nieuwbouwlocatie ontvangt het bedrijf alleen ingaande stromen, zoals jonge weefselkweekplanten. Na beworteling, opkweek en sorteren verlaat elke partij het bedrijf aan de andere zijde.
HilverdaFlorist exporteert schoon, hoogwaardig uitgangsmateriaal naar meer dan honderd landen. Daarom is het bedrijf zo ingericht dat alle risico’s in hygiëne zijn uitgesloten. Met de aanleg van vier wheel and sole cleaning systems op cruciale routepunten wordt alles wat binnenkomt meteen gedesinfecteerd en gereinigd.
In de uitsparing liggen rvs platen met beweegbare harde borstels in een bad met het desinfectiemiddel Menno Florades. Zodra de wielen door de bak rijden komt de vloeistof door trilling van de borstels in combinatie met een capillaire werking omhoog. Hetzelfde gebeurt bij de schoenen van medewerkers die door de bak lopen.

Verversen

“We zitten nu in het laagseizoen dus het transport is niet zo intensief. We vervangen de vloeistof momenteel preventief één keer per week. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe lang het meegaat. Daar hebben we een compleet seizoen voor nodig”, aldus Van Kessel.
Om meer inzicht te krijgen in het verloop wordt wekelijks de pH-waarde gemeten. “Die zien we wel oplopen. Wat het kantelpunt is om te gaan verversen, moeten we uitvinden. Waarschijnlijk bij een pH-waarde van rond de 4.”
Hij voorziet dat ze in de loop van het jaar bijna dagelijks de staat van het desinfectiemiddel gaan meten. “Mogelijk moeten we in de zomer als het druk is de vloeistof twee keer per week vervangen en ’s winters een keer. We werken toe naar een draaiboek.” Daarin staat dan ook hoe en hoe vaak de roosters gereinigd worden met een hogedrukspuit.
“Wat we al wel weten is hoe weinig werk het is om de vloeistof te vervangen. Niet meer dan vijf minuten werk en het kost per beurt zo’n twee liter. De uitsparing is maar 5 cm diep, dus dat valt heel erg mee.” Bij elke verversingsbeurt loopt de vloeistof weg in een put door de stop uit het reservoir te trekken. Het vullen gebeurt handmatig. Tijdens het verversen wordt het systeem ook met water schoongespoeld.

Tekst: Koen van Wijk