Hydroponic telen, ook wel bekend als telen op water, gebeurt traditionelerwijs in verticale bakken met water. Het aantal gewassen dat de teler per vierkante meter kan kweken, is hierdoor beperkt tot de randen van de teeltbakken. De Duitse ontwerper Marco Tidona bedacht hier een oplossing voor: hij trekt de teeltbakken de hoogte in waardoor een 3D-teeltconstructie ontstaat.

De eerste keer dat Marco Tidona in aanraking kwam met hydroponic telen, viel hem direct de beperking op die het telen op horizontale teelttafels met zich meebrengt. “Het telen gebeurt altijd in 2D, waarbij het aantal gewassen dat de teler kan kweken beperkt is tot de som van de lengte keer de breedte van de teeltbakken. Dat moest anders kunnen dacht ik.”

Legoblokjes

Tidona bedacht een constructie waarbij de teelt van de gewassen niet beperkt is tot de lengte en de breedte van een ruimte. Speciale bouwstenen die als legoblokjes aan elkaar geklikt kunnen worden, vormen 1/6 deel van een ring. Telers kunnen daarbij zoveel ringen op elkaar klikken als zij willen. De verschillende bouwstenen bevatten één of meerdere openingen om gewassen in te planten voor teelt op water of substraat.

Irrigatie

De bewatering van de planten gaat via de het hoogste punt aan de binnenkant van de constructie. Voedingsrijk water loopt vanaf dit hoogste punt naar beneden, waarna het via vleugelvormige patronen aan de binnenzijde van de verschillende onderdelen naar de wortels van de gewassen wordt geleid.

De hoogte in

“Met het ontwerp van deze nieuwe teeltconstructie wilde ik vooral het 2D-model bij teelt op water doorbreken”, geeft Tidona aan. “Door de verschillende teeltopstelling is het mogelijk om meer gewassen per vierkante meter te telen. Omdat je de hoogte in gaat met de gewassen haal je meer uit de beschikbare ruimte. Daarnaast zijn de onderdelen eenvoudig los en vast te klikken. Ze zijn dus erg flexibel in gebruik.”

Doorontwikkelen

Om zijn idee voor de 3D-teeltopstelling te realiseren, richtte Tidona in 2014 zijn startup Aponix op. Onder de paraplu van het Duitse bedrijf Manticore werkte Tidona aan het verder ontwikkelen van het teeltsysteem. Op basis van feedback van professionele telers en tests bij het Staatsonderwijs- en onderzoeksinstituut voor tuinbouw Heidelberg bracht de ondernemer wijzigingen aan in het systeem.

Microsoft

Inmiddels heeft Tidona al een aantal exemplaren van zijn zogenoemde Vertical Drip Irrigation Growing System verkocht. Zo klopte Microsoft Corporation bij hem aan in de zoektocht naar een teeltopzet met een grote dichtheid van gewassen per vierkante meter. Een Japans bedrijf gebruikt de constructie van Aponix bij haar aquaponicswerkzaamheden.

Bekendheid creëren

Om meer telers bekend te maken met de mogelijkheden om 3D te telen met hydroponics staat Tidona tijdens de vakbeurs Horticontact met zijn startup op het HortiNext Start-up Paviljoen. “Ik wil de mogelijkheden van deze verticale teeltopzet voor teelt op water graag aan de mensen laten zien”, aldus Tidona.

Tekst: Leo Hoekstra. Foto’s: Aponix.





Gerelateerd