Vorig jaar liet Salix-kweker Peter Bontekoe in Boskoop ons weten dat de tuinplantenhandel liep als een tierelier, en de hele afzet van tuinplanten ‘booming’ is. De euforie van toen is inmiddels wat geluwd, al is een flink deel van zijn productie voor volgend jaar al uitverkocht. “Dat hebben we nog niet eerder meegemaakt. Wij hebben grote retailers als klanten, die willen hun handel vroegtijdig vastleggen.”

Hoe loopt het op dit moment met de afzet van Salix?

Het loopt weer goed, ik zou zeggen: ouderwets. Misschien zelfs beter dan voor corona. We hebben voor komend voorjaar al een aantal lijnen uitverkocht, zeker vijftien van de veertig. Dat hebben we nog niet eerder meegemaakt.

Geldt dat ook voor je collega-boomkwekers?

Ik kan moeilijk voor mijn collega’s spreken, maar de laatste tijd is de daghandel weer een beetje genormaliseerd. Er kwam op een gegeven moment wel erg veel op de markt. Dat gaat niet beter dan een paar jaar terug. Maar ik heb wel het idee dat klanten sneller zijn met reserveren, omdat ze bang zijn dat ze dadelijk ‘naast de pot piesen’, plat gezegd.

Heb je nog meegedaan aan Groen-Direkt?

Ja, de stemming was goed. Veel klanten waren blij dat ze weer eens hun kantoor uit konden, even een beurs bezoeken. Heel veel buitenlandse klanten waren er niet vanwege de coronaperikelen. Als wij meer product hadden gehad hadden we nog veel meer kunnen verkopen, maar helaas is dat niet zo. Wij hebben grote retailers als klanten, die willen hun handel vroegtijdig vastleggen. Dan houdt het op een gegeven moment op en kunnen we onze daghandel-klanten niet meer beleveren. Dat is dan wel weer jammer. Voor de klok brengen doen we niet of nauwelijks, behalve om te laten zien dat we iets leuks hebben en dat we weer voorraad hebben, maar verder is dat minimaal.

Welke tuinplanten waren het meest in trek?

Over de hele linie gaat het goed, maar er zijn altijd wel producten die eruit springen. Ik heb de indruk dat de heesters goed in trek zijn. Ook de vaste planten hebben het heel goed gedaan dit jaar, daar is weer veel van opgezet. Ik weet niet hoe dat het komend voorjaar gaat uitpakken, al denk ik dat er een beetje ruimte in de markt is ontstaan. De belangstelling voor groen was de afgelopen twee jaar gewoon groter en daar zullen bedrijven hun productie best wel op aangepast hebben. Daar ben ik van overtuigd.

Ga je dit jaar in omzet groeien, denk je?

Dit jaar niet, omdat we te veel uitval hebben gehad door een extreem koud voorjaar. En volgend jaar zien we wel weer.

Is het matige zomerweer nadelig geweest voor de verkoop?

Dat denk ik niet. Het is wel zo dat toen de mensen eenmaal weer op vakantie konden er een dip in de daghandel is gekomen. Mensen gaan toch meestal maar één keer naar het tuincentrum, en niet ineens twee, drie of vier keer. Ik denk dat als telers hun productie te snel uitbreiden ze daar weleens spijt van kunnen krijgen, omdat de handel toch ook wel zal normaliseren. Ik verwacht dat de corona-plus er een beetje af zal gaan.

Heeft corona jullie ervan weerhouden om te investeren?

Integendeel, wij hebben net een nieuw kantoor gebouwd. Dat is super duurzaam. Sinds 2019 hebben we zonnepanelen en daarmee wekken we meer stroom op dan we nodig hebben. We zijn helemaal van het gas af. Verwarmen van onze werkruimten doen we met een elektrische ketel en warmtepomp. We zijn volledig klimaatneutraal en zelfs meer dan dat. We hebben natuurlijk één miljoen CO2-vreters en fijnstofhappers op het bedrijf staan.

Heb je op duurzaamheidsvlak nog plannen?

Ik zou er nog een windmolen bij willen zetten. Daarmee zouden we nog meer CO2 uit de lucht kunnen halen. Dan praat ik niet over een hele grote molen van 160 meter, dat zijn toch horizonvervuilers en ze kunnen best wel schade in de omgeving veroorzaken. Ik ben zelf een voorstander van kleinere windmolens op land en zet liever meer kleinschalige windmolens neer dan een paar hele grote. Maar goed, de wetenschappers en geleerden staan nog niet achter mij. Die willen liever groot, groter, grootst. Ik kijk liever naar wat mensen prettig vinden in hun omgeving.

En verder?

Wij gebruiken nu praktisch geen onkruidbestrijdingsmiddelen meer. Wij werken met kokosmatjes op onze potten. Daardoor blijven ze – niet 100% maar wel heel erg goed – vrij van onkruid. Daar hebben we een paar jaar geleden voor gekozen, dat was een hele investering. Ik ben er wel trots op dat we zulke stappen hebben gemaakt.

Tekst: Mario Bentvelsen