Geforceerde rabarber heet het, deze teelt onder glas. Nog niet eens zo lang geleden was rabarber de hoofd- of bijgroente in veel huisgezinnen. Inmiddels mogen de sierlijk gevormde lange stelen met geelgroen blad zich scharen onder de ‘vergeten groenten’.

Tuinderij J. Koster uit Heinenoord is met een donkere teeltruimte van 1.100 m² op zijn 4 ha grote bedrijf één van de weinige telers met rabarber onder glas. Twee jaar hebben de pollen op het land buiten gestaan. In december worden ze opgerooid en na een koude periode worden ze naar de verduisterde kas getransporteerd. Van een ander deel van de moederpollen worden in het voorjaar nieuwe stekken gemaakt en weer uitgepoot.

Restaurants of speciaalzaken

René Koster moet het hebben van een korte oogstperiode van begin februari tot begin april. Door het gebrek aan licht gaan de stelen zich ‘strekken’ en blijven de bladeren groengeel en relatief klein. Vooral de Engelsen zijn rabarberliefhebbers en in mindere mate ook de Duitsers en Fransen. De geforceerde rabarber is in Nederland vaak alleen te krijgen in restaurants of speciaalzaken. Zijn buitenbroertje is wel verkrijgbaar in veel supermarkten.

Tekst: Gert Janssen, beeld: Vidiphoto