In november waren wij een van de gastheren van de Horticoop Insperience Day. Tijdens deze zeer professioneel georganiseerde dag was veel interessants te zien op gebied van teelttechniek. Er was veel moeite gedaan om bezoekers zoveel mogelijk op maat te inspireren met vakspecifieke sessies, door onderscheid te maken in potplanten, snijbloemen en bloembollen. Maar sommige zaken zijn voor iedereen interessant.

Uiteraard was er een sessie met een drone die door de kas vloog. Deze techniek is volop in ontwikkeling en er wordt zoveel aandacht aan besteed, dat het eigenlijk bijzonder is dat niet iedere teler er al eentje heeft vliegen. Maar wat echt opviel is de zeecontainer die er stond. Ik dacht eerst dat het de catering was, een ‘foodcontainer’, maar nee. Nadat ik diverse groepen enthousiast zag terugkomen, ben ik snel naar binnen geglipt. Het voelde er futuristisch aan. De container was volledig ingericht voor de productie van sla met LED’s. Die geven altijd een stralend licht, waardoor alles heel steriel lijkt. Dat was het ook. Iedere week zaai en oogst je in de container duizend kroppen sla. Een bijna volledig geautomatiseerd proces, waardoor ‘praktisch iedere bejaarde hem kon bedienen’, volgens de nieuwe eigenaar.

Die nieuwe eigenaar zag ik onlangs terug op televisie. Hij woont namelijk in een woongemeenschap met ouderen in Deventer en laat zijn container blijkbaar door ‘echte bejaarden’ bedienen, maar dat terzijde. De mogelijkheden van deze techniek zijn eindeloos en ik werd er ontzettend blij van. Er schoot van alles door me heen. Van oplossingen voor wegkwijnende ouderen en het wereldvoedselprobleem tot supermarkten die in eigen beheer hun eigen groenten en kruiden gaan telen. Ik zag het helemaal voor me, zeecontainers in iedere wijk die voorzien in de lokale vraag: één container voor sla, één voor kruiden en champignons, één voor andijvie en witlof, één voor tomaten, voor paprika, voor bloemkool en broccoli, één voor viooltjes, één voor geraniums, petunia en afrikaantjes, één voor ….

Past dat eigenlijk wel in een supermarkt? Hmmm, misschien moeten we simpel beginnen. Eén containertje wiet in iedere coffeeshop. Gedoogd, dus hartstikke legaal. Geen illegale transporten meer en gekweekt zonder pesticiden. Ik zag de publicaties dat Nederlandse telers wél ‘gifloze’ planten kunnen kweken al in de kranten. Ik rende snel weer naar buiten, op naar de volgende Insperience sessie.

Dieter Baas
Potplantenteler in Ens

Foto: VidiPhoto.

Gerelateerd