De afgelopen wintermaanden zijn wij continu bezig geweest met de vraag hoe wij onze teelt betaalbaar houden en daarmee ook verkoopbaar. Op het moment dat alle gasprijzen exponentieel de lucht in gingen zijn wij scenario’s gaan maken. Wat kunnen we anders doen zodat het laatste deel gas dat we nog in moeten kopen zo klein mogelijk is, met het idee dat de pijn in financiële zin zo min mogelijk zou zijn.

De volgende concrete scenario’s kwamen bij ons naar boven:

  • Zo min mogelijk energie bijkopen;
  • Minder uren belichten dan we normaal gesproken doen, zodat we meer elektriciteit kunnen terug leveren;
  • Overgaan op LED-belichting;
  • Vakken met bepaalde kleuren – die niks opbrengen in de winter – helemaal niet meer belichten;
  • Aangezien de kostprijs is verdriedubbeld; contracten openbreken.

Bij al deze scenario’s stonden de volgende vragen centraal: Wat kost het dan om een bloem te maken? Gaan we dit terugverdienen? Wat doet dit met de kwaliteit van de bloem? En hoe gaan onze klanten hiermee om?

Op korte termijn moesten wij dus schakelen naar minder uren belichten en bepaalde vakken zo min mogelijk belichten. Maar vanaf december hadden wij een concrete oplossing voor onszelf, namelijk hybride belichting. Hier hadden wij gelukkig al in geïnvesteerd en we konden de LED-armaturen in december ophangen. De aanpassingen maakte wel dat we afgelopen wintermaanden behoorlijk wat kwaliteitsissues hebben gehad, want telen onder de combinatie van SON-T en LED is totaal anders dan wat we de afgelopen jaren hebben gedaan. Gelukkig hadden wij er al wat ervaring mee, maar het blijkt wel dat niet alle soorten het even goed doen.

Met alle onzekerheden over de kwaliteit zijn wij toch enorm blij dat we in LED’s hebben geïnvesteerd, het is een stap naar duurzamer telen en deze stap moeten we allemaal gaan zetten. En of het kleurspectrum van de lampen die we nu hebben hangen het beste is, dat gaan we meemaken. Zelf denk ik toch dat deze ontwikkelingen de komende jaren voorlopig nog niet klaar zijn en met de huidige gasprijzen is het een rekensom of je de gok aan kan gaan.

Joyce Lansbergen, gerbera-ondernemer in Pijnacker