Investeringsmaatschappij NPM Capital heeft overeenstemming bereikt met de aandeelhouders van Agro Care over het verstrekken van groeikapitaal aan de grootste tomatenteler van Europa met meer dan 200 ha teeltoppervlak verspreid over Nederland, Frankrijk, Marokko en Tunesië. Hiermee haalt Agro Care een partner aan boord om de gezamenlijk gevormde groeiambitie te realiseren.

Het bedrijf uit Maasdijk werd in 1997 opgericht door leden van de huidige directie en telt inmiddels meer dan 1.500 medewerkers. Het tomatenteeltbedrijf heeft zich in korte tijd ontwikkeld tot een van de grootste producenten in de mondiale glastuinbouw en is via deelnemingen actief in onder andere Greenpack, Harvest House, een uitzendbureau, een veredelingsbedrijf en een productiebedrijf voor verpakkingen.

Kapitaalkrachtige lange termijn partner

Kees van Veen, CEO van Agro Care, zegt in een toelichting: “We zijn niet zomaar in zee gegaan met een willekeurige investeringsmaatschappij. We hebben bewust gekozen voor een kapitaalkrachtige lange termijn partner die ons helpt met ontwikkeling en uitvoering van de strategie, bijvoorbeeld door bij te dragen aan verdere professionalisering en ondersteuning bij toekomstige overnames.”

Eerst buiten Nederland groeien

Onlangs gaf Van Veen in een artikel in Onder Glas aan dat professionalisering op directieniveau het voornaamste motief was voor de fusie met Kesgro, dat ook een meerhoofdige directie had. Het management kan zich nu beter focussen op de diverse locaties en aandachtsgebieden.
Verdere groei zoekt Agro Care vooral in het buitenland. “Europa is onze markt en die willen we duurzaam bedienen, maar het wordt ondernemers in Nederland niet eenvoudig gemaakt”, aldus Van Veen. “Dat verklaart onze stap naar Noord-Afrika. Tunesië heeft gunstige vestigingsvoorwaarden en via Marseille een snelle verbinding met Noordwest-Europa. We hebben nu ook een joint-venture in Frankrijk en studeren op uitbreiding in dat land. Nieuwbouwplannen in Nederland hebben we niet, maar we staan open voor samenwerking en ook overnames sluit ik niet uit.”

Uitbreidingsinvesteringen

“We zijn al geruime tijd in gesprek”, aldus Leonard van Loon, investment director bij NPM Capital. “De kracht van Agro Care zit in de ondernemende geest van de organisatie en haar sterke samenwerkingsverbanden in de waardeketen. Mede hierdoor heeft het bedrijf een leidende positie opgebouwd in een grote, gefragmenteerde markt die veel groeimogelijkheden biedt. Zo kan het tuinbouwbedrijf het groeikapitaal bijvoorbeeld aanwenden voor verdere uitbreidingsinvesteringen in nieuwe kassen en overnames van partijen in binnen- en buitenland. Samen met het ambitieuze managementteam dragen wij graag bij aan de versnelde groei van de onderneming.”

Investeren in glastuinbouw

NPM Capital onderzoekt al langere tijd investeringsmogelijkheden in de agrarische sector, waaronder de glastuinbouw. De investeerder heeft sinds 2017 een samenwerkingsverband met strategisch adviesbureau Hillenraad Partners, dat de samenwerking heeft geïnitieerd. “De Nederlandse tuinbouw is toonaangevend in de wereld en Agro Care is hiervan een mooi voorbeeld”, aldus Martien Penning, managing partner van Hillenraad Partners. “De investeerder en het tomatenteeltbedrijf kunnen samen een volgende stap maken in hun ontwikkeling en verder bijdragen aan een efficiënte voorziening van gezonde, duurzame en hoge kwaliteit voeding.”
De afronding van de transactie zal naar verwachting begin 2020 plaatsvinden. Financiële details van de transactie zijn niet bekend gemaakt.