De ISO Robot Plug Planting machine maakt kans op de Greentech Innovation Award 2018 en de Greentech Impact Award 2018. De robot maakt het mogelijk om pluggen van jonge Lisianthus-planten met robotarmen direct vanuit de tray in volle grond te planten. De vraag naar een automatische plantmachine kwam van kweker Jan van Wijk nadat hij overschakelde van chrysanten naar Lisianthus.

In het halve jaar dat de ISO Robot Plug Planter nu draait, heeft het apparaat inmiddels meer dan 14 miljoen pluggen geplant. De machine is zo ontworpen dat deze gemakkelijk binnen een bestaande kwekerij kan worden ingezet. De machine zorgt volgens ontwikkelaar ISO niet alleen voor arbeidsbesparing maar levert ook een hogere plantkwaliteit.

Unieke grijpertechniek

Het unieke van de ISO Plug Planting machine zit niet alleen in het gebruik van robotarmen die pluggen planten in de kas, maar ook in de grijpertechniek. “Die nieuwe grijpertechniek zorgt er samen met slimme sensoren voor dat de planten keurig binnen de mazen geplant worden, zonder dat deze de plug, plant of wortels beschadigt”, aldus Van Wijk.

Bedieningsgemak

Volgens teler Jan van Wijk van kwekerij Waalzicht is de machine eenvoudig in gebruik, waardoor de plantwerkzaamheden binnen de warme Lisianthuskas veranderen van een intensieve taak naar een ‘heel relaxte bezigheid’. “Er is voldoende tijd en ruimte om de machine te controleren en aan het werk te houden. Het is zelfs mogelijk een volledige kap te planten zonder dat er teruggereden hoeft te worden naar het middenpad. Met 18.000 pluggen per uur is de kap van 100 meter dan ook zo vol.”

‘Robots in tuinbouw steeds gebruikelijker’

De nominatie van de robot van ISO is voor directeur van de ISO Group Wim van der Meijden een bevestiging dat de kweker echt wat aan de plantrobot van ISO heeft. “De nominatie van de ISO Robot Plug Planting machine is het bewijs dat ISO Group continue innoveert en nieuwe machines ontwikkelt waar de sector op zit te wachten. De machine laat daarnaast zien dat het gebruik van robots in de tuinbouw steeds gebruikelijker zal worden. We zijn dan ook blij dat we het komende half jaar nog 5 machines mogen bouwen.”

ISO Group staat van 12 t/m 14 juni op de GreenTech in de RAI Amsterdam: hal 11, stand 307.

Bron en foto: ISO Group.

Gerelateerd