De kogel is door de kerk: Richard en Annet Kalter stoppen met het telen van aardbeien. Maar de ondernemers uit IJsselmuiden zeggen het tuindersvak niet volledig vaarwel: zij gaan aan de slag met de teelt van groentezaden. Ook blijft hun merk in de lucht.

Het bedrijf van Richard en Annet Kalter stond sinds mei 2020 te koop. Het echtpaar besloot een te koop-bord in de tuin te zetten toen Richard eind 2019 het bericht kreeg dat hij ernstig ziek was. “We wilden het daarom rustiger aan gaan doen en meer tijd besteden aan ons gezin”, zegt Annet Kalter. “Dat ging niet samen met ons bedrijf, dat naast 1,7 hectare aardbeien onder glas ook een boerderijwinkel, een zelfpluktuin, een speeltuin, horeca en huisvesting voor seizoensarbeiders omvat. Dat doe je er niet even bij, daar moet je tweehonderd procent voor gaan.”

Heft in eigen hand

In de afgelopen jaren dienden zich diverse potentiële kopers aan, maar tot een daadwerkelijke verkooptransactie kwam het nooit. “Het lastige was ook dat wij in ons huis, bij het bedrijf, wilden blijven wonen. Daarmee beperk je je zoekgebied natuurlijk flink.”
Eind vorig jaar besloten Richard en Annet het heft daarom in eigen hand te nemen; ze wilden niet blijven wachten totdat er misschien ooit een koper kwam. “We werden nog steeds geleefd door de drukte van het aardbeienbedrijf; dat wilden we niet meer. Via een oude buurman kwamen we in contact met Bejo Zaden. Zij zochten bedrijven voor de teelt van groentezaden. Dat klikte heel goed. Deze winter hebben we alles op een rij gezet en uiteindelijk besloten om voor deze optie te gaan. Dit bood ons de kans om rustiger aan te gaan doen − het telen van groentezaden brengt minder werk en druk met zich mee dan de aardbeienteelt onder glas − en toch op deze plek te blijven wonen. En we kunnen tuinder blijven, maar toch een stapje terug doen. Dat voelt goed.”

Hartverwarmende reacties

Op 15 juni valt definitief het doek voor Kalter Aardbeien. In de maanden daarna wordt de kas omgebouwd voor de groentezadenteelt. Het echtpaar stopt niet alleen met de teelt van aardbeien, maar ook met alle aanverwante bedrijfsactiviteiten. “Dat is soms best wel even slikken. Ook omdat we enorm veel hartverwarmende reacties kregen nadat we bekend hadden gemaakt dat we gingen stoppen. En we gaan de mensen in de aardbeiensector heel erg missen. Maar we willen niet met een zwaar gemoed stoppen, maar er een positief einde aan breien.”

Kalter Aardbeien-label

Het echtpaar is ook blij dat hun merk ‘Kalter Aardbeien’ behouden blijft. “Toen we onze afnemers lieten weten dat we gingen stoppen, kregen we van een groothandel en exporteur de vraag of ze ons label zouden kunnen blijven voeren. Na achttien jaar is dit namelijk een gevestigde naam in de markt. Het Limburgse bedrijf Brookberries gaat nu aardbeien telen onder dit label. Het is mooi dat er op die manier toch nog een stukje van ons behouden blijft.”

Tekst: Ank van Lier