De innovatieve Growboxx, een installatie die het groeien van bomen en groenten in droge gebieden mogelijk maakt, is door het kabinet benoemd tot nieuw Nationaal Icoon. Minister Kamp van Economische Zaken maakte op 18 oktober de winnaars van de wedstrijd Nationale Iconen 2016 bekend in het tv-programma De Wereld Draait Door.

Uit de ruim zestig hoogwaardige inzendingen selecteerde de jury, onder leiding van Hans Wijers, de tien finalisten. Na een intensieve beoordeling door de jury zijn drie innovaties, waaronder de Growboxx voorgedragen. Het kabinet besloot vervolgens om deze innovaties tot Nationaal Iconen te benoemen.

Intelligente emmer

De Growboxx® plant cocoon, zoals het product voluit heet, is gemaakt van recyclebaar papier en is daardoor biologisch afbreekbaar. De uitvinding van Pieter Hoff vormt een ‘intelligente emmer’ die het mogelijk maakt om waterverbruik in gebieden met extreme droogte, hitte en erosie tot 90% te verminderen. De techniek is bovendien zo goedkoop dat de planter deze kan betalen met de opbrengst van de groenten die hij er in plant. De Groasis Ecological Water Saving Technology biedt de lokale bevolking in droge gebieden een oplossing voor de waterproblematiek en het daarmee samenhangende voedselprobleem.

Visitekaartje

Minister Kamp sprak lovende woorden over Nationaal Icoon 2016 Growboxx: “Growboxx is de Nederlandse oplossing voor de wereldwijde uitdagingen op het gebied van landbouw. De nieuwe Nationale Iconen zijn van hoog internationaal niveau en Nederlandse visitekaartjes op het gebied van innovatie. Alle drie de innovaties hebben grote economische potentie en dragen bovendien bij aan wereldwijde duurzame ambities.” Naast Growboxx benoemde het kabinet ook Blue Energy – een methode om uit het verschil tussen zoet en zout water elektriciteit op te wekken – en Lighthouse – een methode om medische isotopen zonder kernreactor te produceren – tot Nationaal Icoon.

Tekst: Leo Hoekstra.

Gerelateerd