Dit jaar organiseren we de wereldwijd eerste Autonomous Greenhouses Challenge, een internationale wedstrijd om de voedselproductie te verbeteren met behulp van kunstmatige intelligentie en autonome kassen.

De challenge wordt gesponsord door Tencent en David Wallerstein, CXO van Tencent. In een eerste ronde dit voorjaar is het aantal internationale teams van veertien teruggebracht naar vijf. Die teams krijgen vanaf augustus een échte kas in beheer, waarin zij dankzij kunstmatige intelligentie met zo min mogelijk input op afstand, autonoom een komkommergewas moeten telen. Elk team heeft hiervoor bij ons een kas van 100 m² ter beschikking. Teams krijgen punten voor verschillende aspecten: nettowinst komkommerteelt, duurzaamheid en gebruik kunstmatige intelligentie. Ze worden beoordeeld door een onafhankelijke jury.

De overgebleven teams bestaan uit experts en studenten op het gebied van kunstmatige intelligentie, tuinbouw en universiteiten, waaronder Intel, Microsoft Research, Tencent, Delphy en AgroEnergy. De teams treden aan tegen een groep Nederlandse komkommertelers die in een referentiekas handmatig telen.

Tekst: Silke Hemming