Op het dak van het voormalige kantoorgebouw De Schilde In Den Haag wordt de grootste stadsboerderij van Europa gebouwd. Op 14 september wordt de feestelijke starthandeling verricht. De bouw staat gepland tussen september 2015 en januari 2016. De eerste vis en groente komen in april 2016 op de markt.

De Schilde biedt straks onderdak aan de grootste commerciële stadsfaciliteit voor levensmiddelenproductie in Europa: een dakkas van 1.200 m2 voor de teelt van exclusieve groenten, een indoor viskwekerij van 370 m2 en een ruimte van 250 m2 voor geïntegreerde verwerking en verpakking. Daarnaast wordt 250 m2 gereserveerd voor evenementen en rondleidingen.

‘Times Square of Urban Farming’

De stadsboerderij bevindt zich in een markant gebouw van Den Haag: de voormalige fabriek van Philips Telecommunicatie, ontworpen door de grootvader van Rem Koolhaas. Het gebouw staat momenteel grotendeels leeg en wordt herbestemd als stadsboerderij. De boerderij omvat twee verdiepingen en maakt gebruik van het UF-systeem voor duurzame productie van vis en groente. Het project staat nu al bekend als de ‘Times Square of Urban Farming’. Zo krijgt het gebouw een innovatieve lichtkrant, waarop te zien is wat er binnen allemaal gebeurt.

Partners van het UF Consortium zijn UrbanFarmers AG, Priva, Koppert Biological Systems en Rijk Zwaan. Zij zullen zich gezamenlijk inzetten voor de bouw en realisatie van de stadsboerderij op het dak en de 6e verdieping van het gebouw. Priva levert een bijdrage aan de regeling van het klimaat in de kas en de aansturing van de LED-verlichting in de high-tech teeltruimte. Ook de integratie van het viskwekerijsysteem in de waterkringloop zal door Priva worden bestuurd.

Met een totale investering van € 2,6 miljoen, wordt UF De Schilde de grootste commerciële stedelijke voedselproductievoorziening van Europa.

Bron/foto: UrbanFarmers/Priva/Stadslandbouw Den Haag.

 

Gerelateerd