In de demonstratiekas KAS2030 in Bleiswijk teelt Wageningen University & Research momenteel aardbeien, potanthurium, gerbera en freesia. In de demonstratiekas proberen we de emissie van CO2, water en nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen te reduceren naar nul.

Onderzoeker Frank Kempkes: “We kunnen dingen uitproberen die in de praktijk niet mogelijk zijn. Vooral de interactie tussen deze drie terreinen is nog onbekend gebied. We gebruiken dan wel een full LED-belichtingssysteem, maar kunnen alle uitgezette natuurlijke vijanden van de plagen die we moeten bestrijden wel functioneren bij dit spectrum? Nog los van de vraag of het gekozen spectrum ideaal is voor het gewas en zelfs voor de verschillende rassen.”

Deze kas is nog niet emissieloos, want het onderzoek is pas net begonnen. Vochtbeheersing in deze teelten vraagt best nog wel wat energie. De lampen moeten de onderzoekers nog beter leren in te zetten. Zo zijn er nog veel stappen te zetten om het absolute energieverbruik verder terug te brengen.

‘KAS2030’ wordt gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, dat energiebesparing en het gebruik van duurzame energie in de glastuinbouw stimuleert. Glastuinbouw Nederland en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit financieren dit programma.

Tekst: Frank Kempkes