Het zou heel vanzelfsprekend moeten zijn om kennis te delen, maar dat is het vaak niet. Niet met je collega’s, tussen bedrijven onderling en soms zelfs niet binnen je familie of gezin. Maar zodra kennis doorstroomt komt er verbinding en komen er groeimogelijkheden of andere kansen die daarvoor nog niet in beeld waren. En het heeft ook iets te maken met loslaten. De gedachte dat de ander met dezelfde kennis er meer winst of voordeel uit weet te halen. Nou en?
Kennis delen kan beperkt worden als er zakelijke belangen in het spel zijn. Of als er kwesties spelen rondom intellectueel eigendom. Mij wordt ook wel eens gevraagd of ik niet bang ben dat anderen er met mijn kennis of ontwerpen vandoor gaan en ik daardoor zonder werk kom te zitten. Bij het vak als adviseur is gelukkig niet alleen de kennis belangrijk, maar ook hoe je die kennis inzet en overbrengt. En dat is in mijn geval nogal persoonsafhankelijk.
Project ‘100% Groen Geteeld’
De afgelopen maand hebben twee scholieren een dagje met mij meegelopen om kennis te maken met mijn beroep als onderzoeker/adviseur. Het was erg leuk om ze kennis te laten maken met de glastuinbouwsector en de nieuwe innovaties die ontwikkeld worden om op een duurzame manier gewassen te telen. Hier valt zo ontzettend veel over te vertellen! Wat mij ook opviel was dat andere sectoren kennelijk minder open stonden voor een meeloopdag, zelfs in deze periode van arbeidstekorten.
Dit jaar ben ik ook betrokken geraakt als adviseur bij een project rondom ‘100% Groen Geteeld’ waarbij het initiatief vanuit de teeltbedrijven is gekomen. Het doel is om binnen drie jaar volledig zonder milieubelastende gewasbeschermingsmiddelen te telen. Ook hierbij speelt kennisdeling een rol. Binnen de deelnemende bedrijven is namelijk afgesproken dat kennis vrij wordt gedeeld. Ook ingegeven door het besef dat er snelle stappen moeten worden gezet en de tijd dan te kort is om zelf alle kennis te ontwikkelen.
Inzicht in aan- of afwezigheid van ziekteverwekkers
Als het gaat om kennis dan lijkt het vaak al snel te gaan om technologisch ingewikkelde projecten die voor een gewone leek (inclusief mezelf) lastig te begrijpen zijn. Wat mij opvalt bij bedrijven is dat de ontwikkeling vaak niet stokt bij gebrek aan nieuwe apparaten of machines, maar dat het vaak de eenvoudige dingen zijn die de beperkende factor zijn (geworden). Het zogenaamde laaghangend fruit.
In het beheersen van ziektes staat of valt er veel met een goede waterbeheersing. Vaak is de kennis wel aanwezig, maar wordt er onvoldoende controle uitgeoefend op de uitvoering en te weinig gemeten op de aan- of afwezigheid van ziekteverwekkers. Door een paar metingen gericht op vaste momenten in een teelt uit te voeren, krijg je als bedrijf meer inzicht en houvast.
Gunstige bacteriën en schimmels
Als adviseur deel ik natuurlijk ook graag nieuwe kennis. Alhoewel nieuw? De kennis is vaak al lang geleden gepubliceerd en beschreven, dan heeft het een tiental jaar nodig om een product te ontwikkelen en te patenteren of een registratie te regelen en dan komt de kennis ook richting een teler.
We weten al heel lang dat er gunstige bacteriën en schimmels zijn die ziekteverwekkers kunnen onderdrukken. Er zijn commerciële producten op de markt waarmee je deze gericht aan je substraat of plant kunt toedienen. Er zijn zelfs analyses beschikbaar om te meten welke soorten en in welke aantallen in je teeltsysteem aanwezig zijn. En het leuke daarvan is dat elke teelt zijn eigen microbioom heeft en dat je deze met eenvoudige middelen kunt stimuleren door goed te letten op een vezelrijke voeding. Wist u dat al?
Tekst en beeld: Jantineke Hofland-Zijlstra, Weerbare Plant