Het juiste microbioom in groeimedia kan de weerbaarheid tegen ondergrondse- en bovengrondse ziekten en plagen vergroten. Momenteel wordt er getoetst of composten de weerbaarheid tegen Phytophthora nicotianae en luizen in kalanchoe kunnen verhogen.

Het juiste microbioom rond de wortels draagt bij aan de bodemweerbaarheid tegen ziekten en ondersteunt plantontwikkeling. Daardoor hebben ziekte en plagen minder kans. Composten kunnen de weerbaarheid van ziekten verhogen doordat ze microben kunnen toevoegen aan het substraat.

Weerbaarheid verhogen via groeimedia

Vorig jaar is binnen de PPS ‘Boven- en ondergronds sturen op weerbaarheid’ getoetst of een andere groeimedia-samenstelling met minder/geen veen en meer compost de weerbaarheid tegen Phytophthora en luizen verhoogt. Daaruit bleek dat we ook de fertigatie aan moeten passen. Daarom wordt de proef momenteel herhaald om te bestuderen of composten de weerbaarheid verhogen onder een optimaal fertigatieregime.

Demoproef bij teler

Daarnaast is er een demoproef bij een teler om te toetsen of de groeimedia met hernieuwbare componenten zo kunnen meedraaien tijdens de teelt. Dit onderzoek draagt niet alleen bij aan een duurzame bestrijding van ziekten, maar ook aan een groeimedium dat bestaat uit duurzamere componenten.
Dit project is gefinancierd door stichting KijK, Ministerie van LNV via de Topsector T&U, ChrysantNL, de gewascoöperaties Gerbera en Komkommer, Innovatiefonds Hagelunie en Cercam.

Tekst: Annelein Meisner