“Gaan we het nog over plantjes hebben?”, vraagt mijn klant. “Tsja” zeg ik, “heel graag, Maar je zegt net dat je ze met deze prijsverhogingen misschien niet meer kan verkopen.” We zitten al anderhalf uur te praten en nog niet één keer hebben we het over de planten zelf gehad.

Het gesprek gaat nog steeds over het conflict tussen Rusland, Oekraïne en de NAVO, over het agressieve inkopen van Europese grondstoffen door China, over kweekpotten die niet tijdig geleverd kunnen worden. En natuurlijk over de extreem hoge gasprijzen, waardoor de SDE-subsidie voor gasalternatieven wegvallen en de WKK weer afgestoft wordt om weer ouderwets fossiele brandstoffen te gaan verbranden.

De afgelopen jaren drukken de ontwikkelingen in de wereld meer en meer op het ondernemerschap. Kijk maar naar de biomassaprijzen die door het dak gaan, mede omdat de staat minder biomassa aanbiedt aan de markt. Erg frustrerend dat we dus aan twee kanten door de overheid worden uitgekleed. Aan de ene kant valt de subsidie weg, omdat er geen minimum SDE-bedrag is en aan de andere kant drijft de overheid de inkoopprijzen op met tegenstrijdig beleid.

“Trouwens”, vervolg ik tegen mijn klant, “heb ik al verteld dat de nieuwe arbeidswet ervoor zorgt dat we nu voor twee maanden vooruit onze uitzendkrachten moeten boeken en betalen, ook als er geen werk is? Sterker nog; de uitzendbureaus hebben liever dat we geen seizoensproducten meer telen, want die pieken zijn niet meer op te vangen.
O ja, we zouden het hebben over de plantjes. Nou ze staan er ondanks de zorgen en de warme winter keurig bij, want kweken kunnen we wel.”

Als lezer begrijp je vast wel dat dit niet is waarom ik ondernemer ben geworden. Maar als ik iets heb geleerd in de afgelopen jaren dan is het: ‘choose your battles’. De beste weg uit deze crisis is te kijken naar wat wél kan in plaats van wat niet kan. De radertjes draaien daarover en iedereen die ideeën voor me heeft is welkom om contact met me op te nemen. Samen staan we nog altijd sterker dan alleen.

Dieter Baas, perkplantenteler in Ens