Een schattig bosje is het. De snijmuscari van de broers Ronald en Jan en sinds kort ook zoon Bart Pletting uit Heemskerk kent maar een kleine markt, misschien wel net zo klein als de blauwe druifjes zelf ogen. Voor het geld hoeft de consument het echter niet te laten, want een bosje van tien stelen is niet duur.

Het bolgewas wordt onder glas geteeld in de periode januari tot half april. “De grootste liefhebbers van de bescheiden maar kleurvolle snijbloem bevinden zich in eigen land, Duitsland, België, Frankrijk en Scandinavië, maar ook in de Verenigde Staten hebben onze blauwe druifjes zich al laten zien”, zegt Bart Pletting met trots.

Exclusief

Het bedrijf behoort met een productie van ongeveer 1,4 miljoen stelen tot een van de grootste muscaritelers van ons land. Hoewel de ondernemers zo’n zes soorten muscari’s telen, is de ‘Helena’ (blauw met witte top) wel zeer exclusief. Het meer dan honderd jaar oude bedrijf heeft inmiddels een nieuwe kas gebouwd, om uit te kunnen breiden in productie. Dat is nodig om de jongste mede-eigenaar van de firma, ook een goede boterham te kunnen bieden.

Tekst en foto’s: Gert Janssen (Vidiphoto).

Gerelateerd