De Nederlandse start-up Kweecker introduceert deze week haar gelijknamig product ‘Kweecker’ tijdens de Horecava. Na een ontwikkelingsperiode van anderhalf jaar en een pilot bij Restaurant De Librije en Restaurant Bolenius brengt Kweecker haar product op de markt. Met de Kweecker kunnen chef-koks eenvoudig zelf groenten en kruiden kweken en de versbeleving voor klanten vergroten. 

De Kweecker combineert moderne technologieën uit de tuinbouwsector met een sterke focus op design, om zo een slimme kweekkas te creëren die niet alleen gebruiksvriendelijk is, maar ook als eyecatcher functioneert binnen horecagelegenheden. De constructie heeft het formaat van een koelkast en bevat drie lagen waarop gekweekt kan worden.

Intelligente kweekkas

Slimme sensoren houden het klimaat in de Kweecker continue in de gaten en een klimaatcomputer onderin de constructie stelt deze zo nodig bij. De klimaatcomputer vormt het brein van de geautomatiseerde kweekkas en kan zelfstandig het klimaat in de kas monitoren en bijstellen. De gebruiker kan het klimaat ook zelf aansturen met de Kweecker app. Met de app is het ook mogelijk om de situatie in de Kweecker in de gaten te houden en de kweekomstandigheden aan te passen. Onervaren telers krijgen via de Kweecker app duidelijke instructies, zodat zij precies weten hoe te handelen voor de beste teeltresultaten.

Band met Nederlandse tuinbouwsector

Het team achter de Kweecker heeft sterke banden met de Nederlandse tuinbouwsector en dit is duidelijk terug te zien in het ontwerp van de kweekkas. In het afgelopen anderhalf jaar zijn meerdere prototypes ontworpen en getest. Tijdens het Chefs (R)Evolution event op 18 en 19 september 2016 is de Kweecker voor het eerst in zijn huidige vorm aan het publiek getoond. De Kweecker kan naar wens van de gebruiker zowel binnen als buiten worden geplaatst.

Passie voor vers voedsel

Restaurant De Librije in Zwolle en Restaurant Bolenius in Amsterdam hebben als één van de eersten een Kweecker in gebruik genomen. Beide restaurants behoren tot de top 25 van beste groenterestaurants ter wereld en laten daarmee een duidelijke passie voor groenten en vers voedsel zien. De Kweecker speelt in op die passie en wil horecagelegenheden nog verser en groener maken. Chef-kok Luc Kusters van Bolenius: “Met de Kweecker halen we een stukje van onze moestuin naar binnen en geven we onze gasten een nog betere versbeleving.”

De Kweecker is op de Horecava te vinden in de Verskas, standnummer 246 in hal 7.

Tekst en foto: Kweecker.

Gerelateerd