AllPlant in Heerhugowaard heeft onlangs geïnvesteerd in LED-belichting voor de warme afdelingen in de hele kwekerij, wat neer komt op 6.000 m². Bijzonder is de keus voor een armatuur met zonlichtspectrum. Afgelopen winter had eigenaar Simon Gootjes hiervan graag de meerwaarde opgetekend, maar dat bleek lastig, omdat de ondernemer vanwege de hoge energieprijzen niet de strategie toepaste die hij voor ogen had.

Zijn bedrijf houdt zich bezig met het produceren van tuinplanten uit weefselkweek en de verkoop van jonge tuinplanten als plug afkomstig van weefselkweek. Gootjes begon 25 jaar geleden. In 2016 breidde hij uit en bouwde 2,2 ha onder glas op deze locatie. Nu heeft hij meer dan 100 gewassen en 850 variëteiten onder glas. Vorig jaar bouwde hij nog 1,1 ha erbij.

Zonlichtspectrum

Simon Gootjes verkiest het zonlichtspectrum in de LED-lampen van Rofianda boven lampen met kleuren, vanwege de grote diversiteit aan teelten: 100 gewassen en 850 variëteiten. “Het is onmogelijk om voor elke variëteit het juiste spectrum en de juiste intensiteit te bepalen, wat ik wel weet is dat de planten in het voorjaar altijd het beste groeien.” Wit licht is bovendien prettig om in te werken. Planten bij AllPlant worden vaak verplaatst en ook worden scoringspercentages genoteerd.

Grenzen opgezocht

Vorig najaar vertelde Gootjes over de proef met twee typen lampen boven 2.500 m². Onder de LED-lampen zouden de planten genieten van een breder spectrum en hogere lichtintensiteit dan onder de SON-T-lampen. Hij verwachtte hiervan gunstige effecten op de wortelvorming en de vorming van de eerste kroonbladeren.
Nu vertelt Gootjes dat afgelopen winter geen jaar was om resultaten te vergelijken. “We hebben om energie te besparen de grenzen opgezocht met temperatuur en licht. We hebben de intensiteit verlaagd en per afdeling gedimd. Tel daar een correctie in de markt bovenop. We zijn al blij dat we onze kwaliteitsstandaard hebben kunnen behouden.”

Goed gevoel

Bij de recente investering gaat hij dus vooral af op zijn gevoel. Gootjes: “Het past bij onze visie. Daarbij gaan we voor duurzaamheid en kwaliteit. Dat maken we met deze keuze duidelijk.” Volgens de jonge plantenteler is er nu ook meer bekend over de effecten van zonlichtspectrum en neemt de belangstelling van andere telers en zaadbedrijven hiervoor toe.

Tekst: Marga van der Meer, beeld: Marjolein van Woerkom