Shell Geothermie, ZON Transitie Support en Tullip Energy zien brood in aardwarmtewinning uit lege gasputten bij Klazienaveen-Noord. Daarmee kan aardgas voor het verwarmen van de glastuinbouw in Klazienaveen en de wijk Emmerhout geheel worden vervangen. De levering van aardwarmte kan mogelijk al in 2020 starten.

Uit een geologisch vooronderzoek is gebleken dat de ondergrond rond Emmen zeer geschikt is voor geothermie. Om uit de Bundsandstein-formatie aardwarmte te kunnen produceren kunnen er nieuwe geothermieputten worden geboord, maar bestaan er misschien ook mogelijkheden voor het ombouwen en hergebruiken van lege gasputten.

Lege gasputten

Volgens woordvoerder Cees Ruhé van Promotiegroep Tuinbouw Emmen kwam de hele zaak in een stroomversnelling toen duidelijk werd dat de NAM de putten bij Klazienaveen-Noord volgend of komend jaar wil afstoten. “Het bedrijf Tullip Energy heeft toen onmiddellijk in Klazienaveen aangeklopt om de animo onder glastuinders te peilen.” Volgens Ruhé is die op het eerste gezicht groot. Het bedrijf geeft zelf aan de levering van aardwarmte al in 2020 te kunnen starten. De Emmer tuinbouwsector boog zich tien jaar geleden al over aardwarmte, maar hield het vijf jaar geleden voor gezien, omdat het risico van verstoppingen door het zich in de bodem bevindende zout te groot werd geacht.

Lagere kosten

Het gebruik van lege gasputten biedt volgens Ruhé nieuw perspectief. In vergelijking met het boren van een put, waar een prijskaartje van circa 15 miljoen euro aan hangt, scheelt dat ‘zeker de helft aan kosten’. Een extra voordeel is dat telers bij het gebruik van aardwarmte geen heffingen meer hoeven te betalen voor de uitstoot van CO2. De prijs voor aardwarmte is mede dankzij subsidies ook nog eens reuze interessant. Het aanhaken van de tuinbouwgebieden in Erica en het Rundedal is nog een brug te ver. Eerst zal de haalbaarheid voor Klazienaveen worden onderzocht, aldus Ruhé.

Tekst en beeld: Mario Bentvelsen