Kunnen we nog wel rendabel belichten en überhaupt telen? Deze prangende vraag speelt als sinds het einde van de zomer. Toen was de gasprijs 60 eurocent per m³. Hoger dan ooit tevoren. De gedachte was dat voor deze gasprijs er zeker niet rendabel belicht kon gaan worden komende winter. Gisteren noteerde de gasprijs 1,80 euro per m³.

Bij alle bedrijfsbezoeken kwam het onderwerp energie naar voren. Dat was jaren niet het geval geweest. Immers, energie is de afgelopen vijf jaar relatief goedkoop geweest. Op de dagmarkt konden we prima gas en elektra inkopen voor een scherpe prijs.
Afgelopen voorjaar hebben veel telers afgewacht met het vastleggen van gas, immers in de zomer van 2020 zakte de gasprijs ook naar een dieptepunt. De verwachting was dat dit weer zou gebeuren. Dat hadden we mis. Op dit moment is de gasprijs gestegen tot 1,80 euro per m³ en de stijging is misschien nog niet ten einde. Als we voor 60 cent al niet rendabel konden belichten, kunnen we dat nu helemaal niet meer.

LED’s in één klap rendabel

Wij hebben gedurende de zomer gewerkt aan het rekenmodel ‘Rendement Belichting Sierteelt’ om per klant verschillende scenario’s qua belichting te kunnen doorrekenen qua rentabiliteit.
Dan blijkt uit vele berekeningen dat SON-T-belichting bij deze energieprijzen ineens een dure, bijna niet rendabele manier van belichting is geworden. Met LED kunnen we ongeveer een 40-50% lagere kostprijs per steel realiseren. SON-T is ineens uit de gratie terwijl we een jaar geleden dachten dat LED voorlopig niet rond gerekend kon worden en dat de stralingswarmte van SON-T voor de teelt onontbeerlijk was.
Nood breekt wet en we leren versneld met LED telen. Dat is dus een spoedcursus Het Nieuwe Telen 2.0.

Weggezakte HNT-kennis gebruiken

Er is de laatste tien jaar veel kennis opgedaan met HNT in gerbera en alstroemeria. Die was de laatste jaren iets weggezakt maar is nu weer volop nodig en bruikbaar. Echter, met alleen natuurkundige kasklimaat of groeimodellen alleen gaan we er nu ook niet komen. Gezien de volatiele energiemarkt, moet je dagelijks rekenen aan de energie- en belichtingsstrategie. Alle kennis van de laatste jaren moeten we nu combineren en implementeren. In sneltreinvaart. Dat maakt het zeer lastig maar ook wel interessant. Eén ding is zeker: We gaan deze winter heel veel leren.

Tekst: Marco de Groot, FloriConsultGroup