Bij Bolk Plants draait de cyclamenproductie eindelijk weer op volle toeren. De warme nazomer bracht de planning flink in de war. Door versnelde bloei moest er in september al veel weg, in november en december kwam het bedrijf cyclamen tekort. Teler Martin Bolk: “September was een lastige maand, maar in zijn totaliteit is het zeker geen slecht seizoen. We hebben veel voorverkocht, waarbij we een groot deel van de gestegen kosten hebben kunnen doorrekenen.”

De afgelopen twee jaar deed Martin Bolk een stap terug met zijn cyclamen. Vanwege de energiecrisis koos hij ervoor om meer dianthus op te zetten, een koudere teelt, ten koste van cyclamen. Nu de energieprijzen gedaald zijn, pakt hij de draad weer op. “We zitten nu op dezelfde aantallen als voor de energiecrisis terwijl er in zijn totaliteit wat minder is geproduceerd na de slechte resultaten van vorig jaar. Daardoor zijn de resultaten nu zeker niet slecht. Volgend jaar zetten we zelfs weer een stuk meer op. Onze klanten vragen daarom en de energiekosten zijn nu weer behapbaar. ”

Droger klimaat

Bolk houdt op de nieuwe locatie in Haaften gemiddeld een temperatuur van 12 graden aan. “Dat is iets lager als voorheen, maar toch voldoende om vocht uit het gewas te houden. We hebben de afgelopen tijd geleerd op het scherpst van de snede te telen en toch de kwaliteit te verhogen. Daar hebben we nu profijt van. Op onze nieuwe locatie is dat ook wel wat makkelijker. We telen op betonvloeren, waardoor het klimaat droger is, en we hebben hier diffuus glas en een dubbel schermdoek. Veel stoken hoeft hier niet en belichten doen we alleen bij de start van de teelt. Het energieverbruik is dan ook gehalveerd ten opzichte van de oude locatie.”

Tandje erbij

Nu de vorst is ingetreden, moet de ketel wel wat harder draaien. “Maar door ’s nachts goed te isoleren en overdag één scherm dicht te doen, valt het nog best mee. Met hulp van de zon, houden we de lucht binnen droog zonder al te veel te stoken.” Bolk overweegt om op termijn over te gaan op restwarmte of aardwarmte. Veel hangt af van het vervolgonderzoek in de regio naar de potentie daarvan. “We hopen dat we uiteindelijk kunnen aansluiten op aardwarmte. Maar zelfs als het onderzoek uitwijst dat het kan, zal dat nog best lang duren.”

Buitengebruik stimuleren

In 2022 won Bolk met zijn Super Serie Verano de eerste prijs in de categorie mini’s. “Elk jaar testen we buiten de prestaties uit van onze Garden Cyclamen. De inzendingen van twintig telers stonden in het najaar zeven weken buiten, zo lang als die ook minimaal bij de consument moeten staan. Alle planten van alle telers haalden de eindstreep. Uiteindelijk doel is natuurlijk dat we met een sterk assortiment meer interesse voor buitencyclamen opwekken, waardoor de markt verruimt.”

Tekst: Astrid Zoumpoulis, beeld: Vidiphoto