Nu de energiekosten stijgen en er meer aandacht is voor de CO2-voetafdruk van elke sector wereldwijd, moeten glastuinders hun belichtingssystemen slimmer en harder laten werken om het energieverbruik te verlagen en de kosten te beheersen. GE Current, a Daintree company stelt glastuinders in staat om duurzame, betrouwbare belichtings- en regelingsoplossingen in te zetten om de productiviteit te maximaliseren en de levensduur te maximaliseren.

Nu steeds meer telers gaan kijken naar de overgang van traditionele HPS-systemen naar hoogrenderende LED-oplossingen, maken alleen al de enorme energiebesparingen die hierdoor kunnen worden behaald dit tot een logische stap. Voor wie zich afvraagt of LED voor dezelfde resultaten zorgt als HPS-technologie, biedt de nieuwe generatie Arize Element L1000 een eenvoudige en effectieve een-op-een vervanging voor traditionele 1.000W HPS-armaturen.

Passieve koeling

Deze armaturen zijn ontwikkeld voor toepassingen zowel hoog in de kap (high bay) als ook op beperkte hoogte. Het slanke ontwerp zorgt voor minder schaduw en de L1000 kan naast of direct onder de driver worden gemonteerd voor een snelle, eenvoudige installatie. Een state-of-the-art, schuin aflopend koellichaam zorgt voor passieve koeling van elk armatuur en voorkomt ophoping van stof en vuil. Hierdoor worden de overheadkosten voor onderhoud en arbeid verlaagd en ontstaat een lange L90-levensduur van 50.000 uur, ondersteund door Current’s toonaangevende vijfjarige garantie. De IP66-classificatie zorgt ervoor dat de toepassing van de armaturen in natte of vochtige omstandigheden minder zorgen baart. Onderhoudskosten nemen af en ook de bijbehorende downtime gaat omlaag. In vergelijking met traditionele belichtingssystemen is vervanging pas veel later nodig.

Het juiste licht, op het juiste moment

De L1000 levert een hoge fotonen-stroom (PPF) output tot 2.350 µmol/s en een hoge efficiëntie tot 3,6 µmol/J. Met acht op maat gemaakte spectra die zijn ontworpen om de groeifases van verschillende gewassen te optimaliseren en een verscheidenheid aan mogelijke opbrengstdoelstellingen te bieden, is het voor telers mogelijk het gehele jaar door oogsten van dezelfde hoge kwaliteit te realiseren. De L1000 biedt ook 0-10V-dimmogelijkheden, waardoor telers de belichting in elk groeistadium verder kunnen afstemmen op hun gewas, om zo hun jonge planten tot wasdom laten komen en tegelijkertijd het energieverbruik te verminderen.

Voor elke groeifase

Dankzij de gepatenteerde XW Optic van Current wordt het licht gelijkmatig over een groter gebied verdeeld. Dit vermindert het aantal armaturen dat nodig is voor een volledige dekking van de teeltruimte tot wel 15%. De investering gaat hierdoor omlaag en de installatie verloopt sneller. Wanneer het systeem aan het einde van de levensduur vernieuwd moet worden, ontstaat er bovendien minder afval.
Het product zelf is echter slechts een onderdeel van de veel meer omvattende succesformule. Bij Current beginnen we bij het gewas. We weten precies hoeveel licht elke plant in elke groeifase nodig heeft. Vanuit die kennis werken wij terug in het proces. De slimme besturing, zoals het draadloze regelings- en controlesysteem van Daintree, stelt telers in staat hun gewas de exacte ‘dosis’ licht te geven die nodig is voor een optimale groei. Telers kunnen technieken zoals oplopende PPFD gebruiken naarmate hun planten tot wasdom komen: belichting met een lagere intensiteit bij jongere planten en het dimprofiel geleidelijk veranderen om zo de lichtintensiteit tijdens de groeicyclus te verhogen. Daarmee wordt onnodige stress voor de plant voorkomen. Ook blijft de energierekening in deze vroege stadia van de teelt binnen de perken.

Verlaag dagelijkse energiekosten

Door actief daglicht in de kas toe te laten en de hoeveelheid natuurlijk daglicht die het gewas bereikt precies te monitoren, plus de aanvullende belichting op de juiste intensiteit in te stellen om de vereiste DLI (Dagelijks Licht Integraal) voor elke plant te bereiken, gaat geen energie verloren. Er wordt immers niet meer licht geleverd dan nodig is voor de dagelijkse fotosynthese van de plant. Door optimaal gebruik te maken van het beschikbare, natuurlijke daglicht en de intensiteit van aanvullende belichting gedurende de dag intelligent aan te passen, kunnen telers hun dagelijkse energiekosten nog verder verlagen en er zeker van zijn dat ze geen energie verspillen.

Op weg naar een duurzame belichting

Om ervoor te zorgen dat elke belichtingsinstallatie het volledige potentieel bereikt, zijn zorgvuldige planning en nauwe samenwerking met de teler cruciaal. Wij investeren veel in het zo soepel mogelijk laten verlopen van het proces. Het teamwork van onze ervaren lichtontwerpers, productexperts en plantenwetenschappers stelt ons in staat om de individuele behoeften van elk teeltproces en de unieke variabelen van elke kasomgeving te doorgronden; dit reeds voordat de belichting zelf ter sprake komt. Diepgaand inzicht en het partnerschap met elke klant stellen ons in staat om het optimale belichtingsplan te ontwerpen met de juiste producten op de juiste plaats, om zo de grootste impact voor uw bedrijf te bereiken.

Lees meer over ons complete assortiment HPS- en LED-groeilampen op onze website en neem contact met ons op voor meer informatie over hoe wij u kunnen helpen op uw weg naar een duurzame belichting van uw gewas.