Jaarlijks heb je zo’n periode, komkommertijd. Een tijd dat er weinig nieuws is en dat onzinnige thema’s tot een groot mediaspektakel worden gemaakt. Zo las ik in een van de afgelopen weken het bericht dat de nieuwe premier van het VK naar president Macron vertrok.

Dat Boris Johnson zich thuis voelde in het Élysée-paleis in Parijs was wel duidelijk. Voor het oog van de aanwezige media legde hij met een grote glimlach zijn voeten op de tafel naast president Macron. Wat een gênante vertoning zou je zeggen. Zelf zag ik dit filmpje met een glimlach en kreeg de gedachte dat president Trump hem dit wel ingefluisterd zou hebben, zo van: ‘Makker, als je bij Macron bent en hem wilt imponeren, leg gewoon even je voeten op tafel en vraag een kusje van zijn vrouw.’

Als je nadenkt wat de premier van het VK en Trump gemeen hebben kom je tot een schokkende ontdekking. Naast dat ze op elkaar lijken qua uiterlijk is hun wijze van politiek voeren een groot verschil met de traditionele politiek. Trump heeft bijna zijn volledige staf van het Witte Huis vervangen, Johnson zet gewoon even zijn volledige parlement buitenspel door de opening van het politieke jaar uit te stellen. Hij krijgt zelfs ‘The Queen’ zover om hiermee in te stemmen.

Je land besturen zoals je een grote organisatie aanstuurt. Is dit een trend die zich gaat doorzetten? Krijgen wij in Nederland ook een voormalig CEO van bijvoorbeeld NS of Royal FloraHolland die ons land gaat aansturen zoals deze zijn organisatie aanstuurde? Je kunt er natuurlijk op tegen zijn maar toch zullen de ontwikkelingen doorgaan. Ik ben reuze benieuwd hoe het boek Brexit een nieuwe vertaling gaat krijgen. Laten we wel hopen dat dit voor de tuinbouw een rustig hoofdstuk gaat worden.

Evert van Helvoort, chrysantenteler in Brakel