De verkopen van de vrije handel in mei vielen flink tegen. Ondanks dat we dit vorig jaar al voorzagen en de aantallen vrije handel flink naar beneden hadden bijgesteld, waren de prijzen zelfs nog slechter dan verwacht. Daarbij kom je in een situatie terecht waarbij klanten zelfs moeite hebben om aan de minimale afnames te voldoen.

Hierdoor wordt de hoeveelheid ‘vrije handel’ nog groter. Tsja, wat doe je dan als veilingkweker? Met zijn allen naar de klok waar we nog lagere prijzen krijgen, handelaren de mooiste planten voor de slechtste prijzen kunnen kopen en dit via via op alle kanalen aanbieden en de markt nog verder onder druk zetten. Het is schandalig, maar we doen er bijna allemaal aan mee.

Regelmatig waren de opbrengsten niet genoeg om de stekkosten te dekken, laat staan alle overige, sterk gestegen kosten. Deze situatie kent alleen maar verliezers, want als de handel dood is, dan verliest bijna iedereen. Een paar uitzonderingen daargelaten, zoals de transporteur, want de plantjes moeten toch van A naar B. Wel wil ik even stilstaan bij de veredelaars. Zij hebben enorm gepiekt in aantallen en optimaal geprofiteerd. Ze hebben niet direct last van veilingprijzen, maar zien hun inkomsten volgend jaar pas verminderen en kunnen daar redelijk bijtijds op inspelen.

Ik vraag me daarom sterk af hoe houdbaar het licentiemodel van de veredelaars nog is. Dit model stuwt vooral grote volumes de markt in en houdt absoluut geen rekening met de behoefte van de markt. Met dit model verbruiken we met zijn allen veel grondstoffen en energie om de prullenbak te vullen. Hoe duurzaam is dat? Deze maand zijn er weer FlowerTrials. Het lijkt me een geschikt moment om de discussie hierover aan te gaan. Het kan anders!

Ondanks de misère van het moment kijken we alweer vooruit naar volgend jaar. De verkoop van violen en primula’s is in volle gang en ik heb de afgelopen vijftien jaar één ding wel geleerd. Er komt altijd weer een nieuw jaar, waarbij we gewoon weer beginnen bij het begin. Ik wens iedereen een fijne zomer.

Dieter Baas, perkplantenteler in Ens