Veel mensen klagen dit voorjaar over het weer. De afgelopen periode was nat, koud en donker. Vorige week kwam de totale lichtsom in de kas uit op 8.900 joule. Normaal gesproken zit je eind april toch wel zeker op 13.000 tot 14.000 joule per week. Dus, ja; er is weinig zon. En dat heeft ook effect op de gewasgroei en de hoeveelheid komkommers die we kunnen oogsten. Ongelofelijk balen!

Maar ondanks het tegenvallende weer, ben ik iedere ochtend ‘keivrolijk’ als ik de kas binnenstap. Hoe dat komt? Door de mensen die er werken! Ze zijn gemotiveerd, enthousiast en vinden het fijn dat ze aan het werk kunnen. Daar word ik gewoon blij van, de medewerkers zijn het zonnetje in de kas.
Het mooie is ook dat we al jarenlang grotendeels met dezelfde club mensen werken, vooral Poolse medewerkers. Er is nauwelijks verloop en diverse mensen vierden al hun 12,5-jarig of 25-jarig jubileum. Dat voelt vertrouwd en iedereen weet wat ‘ie moet doen; het loopt als een geoliede machine. Ik ben dan ook echt heel blij met en trots op ‘onze’ mensen. Ook omdat ze betrokken zijn en er wederzijds vertrouwen en begrip is. Zo begrijpen de medewerkers heel goed dat ze in deze periode minder uren kunnen maken, als gevolg van het donkere weer.

De boodschap die ik wil meegeven: wees blij met de medewerkers die je hebt en toon je waardering. Dat zit vaak in kleine dingen. Zo zeg ik altijd ‘morgen’ tegen iedereen. Niet ‘goedemorgen’, want ‘goede’ is in het Pools nogal een schunnig woord. Daar kwam ik ook pas na een tijdje achter.
Daarnaast vertel ik onze mensen regelmatig hoe blij ik met hen ben. Dat vindt iedereen fijn om te horen. Mijn ouders hebben me geleerd om andere mensen te behandelen zoals je zelf behandeld wilt worden. Blijf daarom altijd vriendelijk en netjes en word niet boos als er onverhoopt iets misgaat. Wanneer je goed bent voor je mensen, zijn zij ook bereid om een stapje extra te zetten voor jou.

Dus: tel je zegeningen als het gaat om personeel. Wanneer ik ’s ochtends hun lachende gezichten zie, dan is mijn dag weer goed!

Peter van Ninhuys, teeltmanager Van Gog Kwekerijen Helmond