Als je over Agriport A7 vliegt, zie je negen bedrijven met bij elkaar 340 ha glas en 160 ha uitbreidingsmogelijkheden. Los daarvan is er ruim 200 ha nog niet verkocht en beschikbaar voor uitbreiding. Een aantal bedrijven in Middenmeer is inmiddels door hun ruimte heen, dus wie weet hoe lang dat nog duurt. Daar is alles geregeld voor een optimale bedrijfsvoering door een unieke combinatie van bedrijven en activiteiten.

Dat is wat we met de stichting Herstructurering en Ontwikkeling Tuinbouw ook willen bereiken in het Westland en andere tuinbouwgebieden. Maar als je over gebieden als Agriport A7, Luttelgeest, Dinteloord, PrimAviera of Terneuzen vliegt, vraag je jezelf af of het nog wel te rechtvaardigen is om aan die klus te beginnen. Er ligt in die gebieden immers nog grond genoeg waar je voor onder de € 30 per m2 de meest optimale percelen kunt kopen en snel kassen kunt bouwen zonder dat er ook maar één huis, kas, schuur of zelfs boom voor hoeft te wijken. Veel (vooral groente-) telers, hebben hun keuze inmiddels gemaakt. Waarom dan toch zoveel tijd, energie en geld stoppen in een plan voor herstructurering?

Het antwoord is simpel, omdat de tuinbouw niet alleen bestaat uit grote groentebedrijven. En wordt het lastig, zoals de laatste jaren, dan werkt de hele sector gewoon keihard om het hoofd boven water te houden en nieuwe kansen te creëren. Als we slim omgaan met de ruimte die beschikbaar is en komt – en de groentebedrijven voor een belangrijk deel naar de nieuwe gebieden worden verplaatst met voor hen ideale kavels en voorzieningen – dan komt er in bestaande gebieden ruimte voor sierteeltbedrijven die meer afhankelijk zijn van de nabijheid van handel en veiling.

Er is een grote groep telers die om uiteenlopende redenen graag wil stoppen. Gelukkig zijn er ook veel die graag door willen en toekomstplannen maken. Als beide groepen hun wensen kenbaar maken en elkaar opzoeken dan is er heel veel mogelijk. Als alle partijen beseffen dat de oververhitte situatie van rond 2007 niet goed was – en de onderkoelde van de afgelopen paar jaar ook niet – dan kan het zomaar weer eens een moment zijn voor een aangenaam warme herstructurering. Wie echter alleen maar blijft afwachten tot anderen het regelen, komt bedrogen uit.

Want ook hier geldt nog steeds: ‘als je wilt weten wie het voor je gaat regelen, moet je in de spiegel kijken.’

Frank van Kleef
Tomatenteler en lid van Harvest House