Badend in het zweet werd ik schreeuwend wakker: “Corona, corona, corona, ik verkoop hier geen corona, je moet bij de buren zijn, die verkopen dat vast wel!” schijn ik geroepen te hebben. We hebben hele lieve buren, dus ik weet echt niet wat er precies gaande was in mijn onderbewustzijn, maar echt blij werd ik er niet van. De hele dag heb ik chagrijnig rondgelopen en probeerde ik me te herinneren wat deze uitbarsting nu getriggerd heeft.

Plots schoot het me te binnen. Het kerststerrenseizoen zit eraan te komen en zodra deze editie in november uitkomt hebben we hopelijk al de helft van het seizoen erop zitten. We leveren veel aan supermarkten, dus ik maakte me weinig zorgen over de afnames. De avond voordat ik naar bed ging, nam ik de weekprognoses nog even door per klant. Ik doe dat regelmatig zodat ik op de hoogte ben van wat er staat te gebeuren. Dan vink ik in mijn hoofd wat lijstjes af zodat we goed voorbereid het seizoen starten.

Tijdens dat doornemen zag ik tevreden dat we een klant weer voor 100% bedienen dit jaar, nadat deze een paar jaar lang de helft bij een concurrent had gehaald omdat die ‘veel’ goedkoper leverde. Nadat ze ook de ‘goedkopere’ kwaliteit en service hadden ervaren, mochten we de gehele order weer leveren.

De avond voor mijn nachtmerrie schoot me te binnen dat deze klant bij de eerste lockdown heel veel van zijn winkels had gesloten in Europa. Met de strenge lockdowns eind oktober in het vooruitzicht, moest ik toch even slikken. Zo’n 40% van onze productie is opeens tot risico-afname gebombardeerd. Oeps. Met deze gedachte ben ik gaan slapen. Tijdens mijn dromen bleven de kerststerren staan en vroegen de klanten steeds maar door of we ook corona in de aanbieding hadden. Dat maakte me zo gek, dat ik schreeuwend wakker werd.

Wat is de moraal van dit verhaal? Ik ben me ervan bewust dat we weinig invloed hebben op deze hele situatie, maar dat er tussen de ellende door wel kansen liggen te wachten die we kunnen grijpen. Maar als jij ze niet pakt, dan doet een ander het wel.

Dieter Baas, perkplantenteler in Ens