Onderzoek bij WUR Glastuinbouw bewijst een goede werking van Jet 5 tegen ToBRFV. In een tweevoudige proef die in september in Bleiswijk is ingezet, zijn diverse concentraties en inwerktijden getest. Bij een concentratie van 2% en een inwerktijd van 15 minuten is gebleken dat dit desinfectiemiddel het virus afdoende bestrijdt.

Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoekster Ineke Stijger. Zij bracht plantensappen met virus aan op een glasplaat, die na 24 uur indrogen is behandeld met het desinfectiemiddel van Certis. Met een watje is daarna over de glasplaat gewreven, waarna met ditzelfde watje toetsplanten zijn geïnoculeerd. Bij onvoldoende werking van het middel ontstaan er op de bladeren kleine lesies (zie foto). Het virus is dan onvoldoende bestreden.

Werking en resultaat

Het onderzochte middel is een krachtige oxidator op basis van waterstofperoxide (220 gram/liter) en perazijnzuur (55 gram/liter). Het Tomato Brown Rigose Fruit Virus (ToBRFV) is een lastig te desinfecteren tobamovirus. Uit de test blijkt dat Jet 5 in een concentratie van 2% – tevens de hoogste toegelaten concentratie – na een inwerktijd van 15 minuten een goede werking heeft op ToBRFV.

Advies

Alle desinfectiemiddelen reageren met organische stof. Belangrijk bij het gebruik van Jet 5 is het schoonmaken en reinigen van te desinfecteren materialen voorafgaand aan de desinfectie. Distributeur Certis adviseert gebruikers om voor een gedegen schoonmaakproces zowel het etiket te lezen als het stappenplan te volgen dat voor dit product is opgesteld. De werkwijze dient namelijk goed te worden afgestemd op het gebruiksdoel, in dit geval desinfectie tegen virussen. Beide documenten zijn te vinden en te downloaden op de website van het bedrijf.

Tekst: Jan van Staalduinen