“Het kinderevenement tijdens het eerste Nationale Voedingsdebat op 2 november 2013 was heel goed. Ik heb er van genoten”, vertelt initiatiefnemer Rob Baan uit Monster. “Als kinderen zelf koken, schuiven ze zo alles naar binnen. Dit in tegenstelling tot wat hun ouders beweren, die blijven volhouden dat hun kind niets lust.”

Het debat is nu al een succes gebleken, terwijl het organisatiecomité nog volop in de evaluatiefase zit. Spreker Kris Verburg (auteur van ‘De Voedselzandloper’) beweerde dat een goed voedingspatroon 91% van de patiënten met diabetes mellitus type 2 geneest. Dat zijn één miljoen mensen in Nederland, goed voor één miljard euro verzekeringsgeld.

Verspakket thuisbezorgd

Dat uitgangspunt inspireerde een groep deelnemers om in Friesland een test te houden. Via een thuisbezorgservice ontvangen diabetespatiënten wekelijks een verspakket, inclusief receptuur. Zij gaan onder begeleiding van hun huisartsen leren beter te eten. De Friesland Zorgverzekeraar financiert het project dat door wetenschappers wordt gemonitord. “Als dit experiment slaagt, dan heb ik eindelijk echt bewijs in handen dat voldoende groenten eten een volksziekte terug kan dringen. Dat zou wereldnieuws zijn. Ik ga er alles aan doen om het debat volgend jaar weer te houden.”

Tekst: Pieternel van Velden