In opdracht van de provincie Zuid-Holland en het Hoogheemraadschap Delfland is Plant-e dit najaar een proef begonnen om in het natte grasland bij de provinciale weg N470 tussen Delft-Zuid en Zoetermeer stroom op te wekken uit planten. Het is voor het eerst dat de Nederlandse startup deze nieuwe manier van stroomopwekking buiten een laboratorium test.

Plant-e werd afgelopen zomer door het World Economic Forum uitgeroepen tot een van de wereldwijde Technology Pioneers. Het bedrijf treedt hiermee in de voetsporen van Google, Airbnb en Twitter. Plant-e directeur Marjolein Helder: “We zijn erg trots op de prijs van het World Economic Forum. Gelukkig hadden we die bevestiging van de provincie en het Hoogheemraadschap al voor we deze internationale erkenning kregen. De proefopstelling in Zuid-Holland is voor ons een grote stap om te zorgen dat dit systeem een volwassen alternatief wordt om duurzaam energie op te wekken.”

Plantenstroom

De techniek werkt als volgt: In een stuk grasland zijn buizen ingegraven, tussen de wortels van het gras. Het gras scheidt organisch materiaal uit via die wortels. In de grond leven bacteriën die het organisch materiaal opeten. Daarbij komen elektronen vrij, die worden opgevangen in de buizen en zo wordt elektriciteit geproduceerd. Na het verder ontwikkelen van de techniek kan die energie gebruikt worden voor verlichting in de vangrail of andere signaalverlichting. De test is bedoeld om te kijken hoeveel elektriciteit de planten kunnen leveren.

Proefopstelling

De start-up is wereldwijd het verst gevorderd met deze technologie. “Ik durf wel te zeggen dat wij de enige in de wereld zijn die op dit niveau al praktijktesten aan het doen zijn”, zegt Pim de Jager van Plant-e. Een voordeel van stroomopwekking uit planten is dat het allemaal onder de grond plaatsvindt en je er dus weinig van ziet. Bij de proefopstelling steken de buisjes nog een stukje boven de grond uit, maar dat hoeft straks niet meer, zegt De Jager. “Je kunt de originele toepassing van je grond behouden. Het blijft zoals het al was, alleen produceert de grond dan stroom.”

Op dit moment kan plantenstroom nog niet concurreren met andere manieren van duurzame stroomopwekking. Maar Plant-e wil het buissysteem verder ontwikkelen en hoopt in de komende jaren dat de prijs per kilowattuur vergelijkbaar wordt met die van zonne- en windenergie, en uiteindelijk ook met de huidige grijze stroom.

Bron: NOS/Provincie Zuid-Holland, beeld: Mario Bentvelsen