De tulpenafzet is in de eerste drie weken van dit jaar vlot van start gegaan voor tulpenteler Joris Schouten uit Wervershoof. “De prijzen zijn zelfs iets beter dan vorig jaar. Ook voor de rest van het seizoen zijn we positief gestemd. Er zijn niet bizar veel tulpen, zoals twee jaar terug. En de mensen die nu thuis zitten, willen graag een kleurig bloemetje op tafel.”

Schouten teelt jaarlijks 2 miljoen ijstulpen en 10 miljoen tulpen op waterbroei. “We zijn begin januari begonnen met oogsten. De ijstulpen hebben we in oktober-november voor het grootste gedeelte en de rest in de eerste week van december. De eerste tulpen van de waterbroei plukken we tussen kerst en oud & nieuw. De eerste afzet is in januari. Wij veilen alles op Aalsmeer, dat gaat allemaal naar het buitenland. Wij zijn ook Plantion-leverancier, die tulpen gaan naar bloemisten in Nederland. De prijzen zijn de eerste drie weken hoger dan vorig jaar, toen zaten we de eerste vier weken rond de 16 tot 17 cent en nu rond de 19 tot 20 cent. Qua cultivars zijn er weinig verschillen: alles zit zo’n beetje rond 20 cent. Dan heb je het wel over de wat zwaardere tulpen. De lichtere tulpen doen het wat minder.”

LED-belichting gaat door

Een paar jaar geleden is Schouten overgestapt van TL-licht naar LED’s, omdat uit proeven goede resultaten naar voren kwamen. In de hele kas van 1.500 m² met enkellaagse teelt hangen nu LED-armaturen. De resultaten met TL-licht zijn niet te vergelijken, zegt de teler. “TL-lampen doe je meer voor het gevoel en voor je arbeid. LED is groeilicht, in ons geval 30 tot 35 µmol/m².s dat de planten extra krijgen. Uiteindelijk is onze kostprijs daardoor hoger geworden, maar in kwaliteit hebben we wel een plusje gemaakt. Zeker in de donkere maanden hebben we minder uitval.”
Schouten gebruikt de LED’s om de dagen te verlengen, zowel in de ochtend als in de avond. “Overdag hebben we ze niet aan. We hebben eigen zonnepanelen om stroom op te wekken, maar voor de teelt is dat niet genoeg. Sowieso leveren de zonnepanelen nu vrijwel niks op. Wij belichten gewoon door, ondanks de hoge stroomprijzen. Bij andere teelten is het een derde van de kostprijs en kost belichten duidelijk meer; bij tulpen is dat een stuk minder, misschien een centje. Dan gaat het over de kwaliteit, dat je daar misschien iets op inboet als je niet zou belichten. Wij belichten in ieder geval wel.”

Corona speelt ook mee

Voor de rest van het tulpenseizoen zijn de verwachtingen goed, vervolgt Schouten. “Er zijn niet bizar veel tulpen, zoals twee jaar terug. De bollenoogst was afgelopen seizoen gewoon wat minder dan toen.”
Als de bollen goedkoop zijn worden ze meestal zelf gebroeid en als ze duur zijn verkocht, of werkt het niet zo? “Nou kijk, wij hebben eigen bollenteelt op 40 hectare, onze broeierij moet eerst vol zitten en als je een goede oogst hebt, kun je meer bollen verkopen. Wat ook nog meespeelt: corona is nog steeds niet over. Mensen zitten nog steeds thuis vanwege de lockdown of in quarantaine en willen graag een kleurig bloemetje op tafel zetten.”

Tekst: Mario Bentvelsen, beeld: Marjolein van Woerkom