De provincie Gelderland heeft het innovatieproject Ingredient Farm goedgekeurd. De zeven projectpartners die het plan indienden, hebben hierdoor groen licht om exotische specerijen als kurkuma en zwarte peper te gaan telen, veredelen en verwerken in glastuinbouwgebied NEXTgarden.
Het project Ingredient Farm zit al enige tijd in de voorbereidingsfase. Een consortium van onder andere tuinders uit glastuinbouwgebied NEXTgarden, jonge Wageningse technologiebedrijven en gerenommeerde Nederlandse specerijenbedrijven pakt de handschoen van het project op.
Keteninnovatie
Onderdeel van het project is het opnieuw ontwikkelen van de specerijketen. Van de veredeling van de gewassen, de teelt, de verwerking tot de verkoop van de specerijen; elk onderdeel krijgt een nieuwe invulling. Zo zal de veredeling voor het eerst plaatsvinden op basis van de inhoudsstoffen, opbrengst en resistentie. Dat de teelt van de specerijen onder glas plaatsvindt, is ook uniek.
Gewaskeuze
De innovatie van de keten richt zich op twee heel verschillende gewassen: kurkuma (Curcuma longa) en zwarte peper (Piper nigrum). De keuze voor kurkuma komt voort uit de korte teeltcyclus en de interessante inhoudsstoffen van de specerij. Voor zwarte peper ligt de focus op het verkorten van de tijd tot de eerste oogst.
Innovatieve veredelingstechnieken
Een onderdeel van de productieketen met een hoog innovatiegehalte is het veredelingsproces. Door de inzet van innovatieve veredelingstechnieken kan dit proces sneller en goedkoper plaatsvinden. Daarnaast werken de projectpartners aan snelle vermeerdering op basis van weefselkweek en innovaties op het gebied van klimaatcontrole. Daarnaast is er speciale aandacht voor beïnvloeding van de vrucht- en wortelvorming, waarbij ledbelichting een belangrijke rol gaat spelen.
Voordelen binnenlandse teelt
Het initiatief voor het projectplan komt voort uit de het feit dat de beschikbaarheid, kwaliteit en authenticiteit van specerijen uit Afrika, Azië en Zuid-Amerika veel aandacht vragen. Wanneer de teelt van deze specerijen in Nederland plaatsvindt, is het mogelijk deze aspecten beter te controleren. Een ander voordeel van binnenlandse teelt is dat er winst geboekt kan worden bij het verbeteren van de duurzaamheid, logistiek en kosten.
Kansen
De deelnemers aan het project zien veel potentie in de ontwikkeling van in Nederland geteelde specerijen, zoals kurkumawortel en zwarte peper. Door de productieketen lokaal op te zetten, vermijdt men grote transportafstanden. Samenwerking in de keten leidt daarnaast tot producten met een grotere voedselveiligheid en speelt in op de groeiende marktvraag naar lokale producten.
Beleid
Het project Ingredient Farm geeft invulling aan het beleid om van glastuinbouwgebied NEXTgarden een vitaal en toekomstbestendig tuinbouwcluster te maken. Net als het eerder dit jaar goedgekeurde Waterlinzen project, is het Ingredient Farm project mede mogelijk gemaakt door Op-Oost, het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie.