Tijdens de beurs Smart Lighting & Design lanceert Rofianda een nieuw type led-assimilatieverlichting voor de glastuinbouw. Volgens de leverancier is het een wereldprimeur vanwege de nieuwe chip die voor een lichtkwaliteit zorgt die ‘een kopie van zonlicht’ is.

De armatuur is een eigen ontwikkeling van Rofianda en de nieuwe chip is ontwikkeld in samenwerking met het bedrijf Seoul. Het bijzondere is dat het lichtspectrum niet langer uit samengestelde kleuren bestaat, maar dat de chip in één keer voor een bijna spectrale benadering van het zonlicht zorgt.

Jarenlang onderzoek

Volgens Rofianda zijn de nieuwe lampen een perfecte vervanging van de huidige verlichting voor assimilatie. Het bedrijf kwam tot dit product na jarenlang onderzoek en praktijktesten, waardoor ze nu een armatuur presenteren dat aan de verlichtingseisen van de tuinbouw kan voldoen. De gebruikte led-chips hebben een kleurweergave-index (CRI) van 97,2 en een Color Quality Scale (CQS) van 97. Deze waardes in combinatie met de gebruikte lichtkleur van circa 5.400 kelvin zorgen voor de meest dichte benadering van zonlicht.

Geen afwijkende groei

De toepassing van het door Rofianda ontwikkeld (led-)zonlichtspectrum voorkomt verstoring in de verhoudingen van fotoreceptoren, waardoor afwijkende groei van de plant niet meer optreedt. Tevens zorgt de betere verhouding van fotoreceptoren voor een gezondere plant op de lange termijn, aldus de leverancier.

Verbeterd armatuur

Naast de optimalisatie in het lichtspectrum bevat het armatuur belangrijke andere verbeteringen. Zo is deze slagvast (IK10) en stof- en waterdicht (IP66). Er is ook geen koeling via ventilator of water nodig. De armaturen zijn eenvoudig te monteren en demonteren, zodat ze in de zomermaanden kunnen worden weggehaald en geen hinderlijke schaduw veroorzaken.

Lager energiegebruik

Een ander voordeel is het relatief laag opgenomen vermogen van 200 watt of 300 watt – afhankelijk van het gebruikte type. Volgens Rofianda levert dit een energiebesparing van 30% ten opzichte van SON-T lampen. Op de aanschaf van de nieuwe lampen is op dit moment nog een innovatiesubsidie van toepassing. De armaturen worden dimbaar uitgevoerd, zodat de teler zelf de gewenste hoeveelheid licht kan instellen.

De nieuwe armaturen met de bijzondere leds zijn te zien tijdens de beurs Smart Lighting & Design, die op 7 en 8 februari in de Brabanthallen te ‘s-Hertogenbosch plaatsvindt.