Jort Kelder had wel een punt toen hij zei dat een lockdown de economie enorm zou schaden. Die vrees wordt nu bewaarheid. De economische krimp is dramatisch en de eerste massaontslagen vallen. Economische neergang betekent iets voor ons allemaal. Hoelang het door blijft dreunen weten we niet, we hebben ook nog geen sein ‘veilig’ gekregen wat betreft corona. Sterker nog, het is augustus en de tweede golf zwelt al aan. Eerder dan virologen hadden verwacht.

Tijdens de eerste golf rolde het geld bij veel mensen nog steeds de portemonnee uit, al werden bestedingen verlegd. Tuinplanten, verse producten bij de speciaalzaken en bossen bloemen voor de ouderen waren niet aan te slepen. Ook andere sectoren zagen een korte en heftige opleving door andere besteding van het ‘vakantiegeld’. Wat gaat er komende maanden gebeuren? Eerst was er de grote angst om ziek te worden, nu om je baan te verliezen, wat in bepaalde sectoren al echt realiteit is. We kunnen al voorzichtig spreken van een nieuwe crisis.

Ik ben benieuwd hoe de tuinbouw reageert als het zover is, als het consumentenvertrouwen en de bestedingsruimte omlaag schieten. Uit vorige situaties hebben we geleerd dat tijdens een crisis het kaf van het koren wordt gescheiden met de bank in de hoofdrol.
Er zijn ondernemers die het niet gaan redden. Gezondere en toekomstgerichte bedrijven krijgen juist de ruimte om kansen te grijpen. Bijvoorbeeld door een buurbedrijf over te nemen, te groeien en daardoor weer efficiënter te produceren.

Ook de sector als geheel zal een tik krijgen. Gelukkig hadden we aardig wat vet op de botten bij het uitbreken van het coronavirus. Toch vrees ik een effect en dan vooral op de voortgang van innovatie. Want investeringen in innovaties zullen terugvallen, als teler maak je toch andere keuzes in een crisis.
Helemaal spannend is of we dan nog iets van de overheid kunnen verwachten. Eerlijk is eerlijk, investeren in zaken als energietransitie wordt door het huidige beleid al niet aangemoedigd. Staan er straks nog potjes op het vuur, om de tuinbouw verder te verduurzamen?

Maikel van den Berg, zaadteler in Bleiswijk