Een robot die 1000 perfect afgemeten salades maakt in één minuut tijd én het exacte aantal calorieën per salade vermeldt. Dat is Sally, de nieuwste creatie van Chowbotics Inc. Zowel Sally als moederbedrijf Chowbotics zijn nieuw op de markt van foodservice-robotica, een segment dat de potentie heeft uit te groeien tot een miljardenmarkt. Een ontwikkeling die telers van typische salade-ingrediënten zoals cherrytomaten en romaine, zouden moeten volgen.

Sally heeft de afmetingen van een kleine koelkast en maakt gebruik van 21 verschillende ingrediënten, waaronder romaine en cherrytomaten. De soorten ingrediënten die Sally gebruikt, staan echter niet vast. Op gezette tijden veranderen de saladebestandsdelen die Sally gebruikt, om te experimenteren met de mogelijkheden qua salade-aanbod en te testen welke ingrediënten Sally goed zou kunnen verwerken. Het is dus niet uitgesloten dat Sally in de toekomst ook andere kasgroenten zoals paprika’s gebruikt bij de bereiding van haar specialiteitgerecht.

Voordelen

De voordelen van Sally ten opzichte van het handmatig maken van salades zijn talrijk. Naast de veel kortere bereidingstijd en de exacte berekening van het calorieënaantal is de opslag en de bereiding van de salades hygiënischer dan in veel saladebars, meent maker Deepak Sekar. “De ingrediënten zijn vers en worden in gekoelde compartimenten opgeslagen, zodat ze ook vers blijven. Daarnaast is het mogelijk om je salade bereid te zien worden. Chef-kok Charlie Ayers, die nauw betrokken was bij de creatie van Sally, vult aan: “Wat ik fijn vind aan robots is dat ze nooit te laat zijn, niet met je in discussie gaan en altijd nauwkeurig hun werk doen. En natuurlijk de arbeidsbeparing”.

Potentie

Met de introductie van Sally staat de saladerobot pas aan het begin van de revolutie van de foodservice-robotica. Sally kent nog gebreken. Zo is het nu nog noodzakelijk om de ingrediënten die de robot gebruikt zelf voor te snijden, omdat dit (nog) te gecompliceerd is voor de robot zelf. Daarnaast kan Sally nog geen avocado’s verwerken – een typisch streekingrediënt voor Sally’s geboortestaat Californië – en weegt de robot rond de 160 kilogram. Toch heeft de creatie van Sekar en Ayers veel potentie. Wanneer de kinderziektes uit het systeem zijn gehaald, is de saladerobot de snelste, goedkoopste en meest hygiënische optie voor de massaproductie van verschillende soorten salades. De ontwikkeling van Sally kan daarom gevolgen hebben voor de vraag naar saladegroenten en de keuzes van de teler.

Bron en beeld: Bloomberg.com