Rupsen vormen een steeds groter probleem in de tuinbouw. Enerzijds omdat steeds meer middelen uit de handel zijn verdwenen, anderzijds omdat de rupsen steeds meer resistent worden tegen de middelen die nog wél toegelaten zijn. Ook is niet elk middel even vriendelijk voor de biologie. De sluipwesp Trichogramma liet het in het verleden vaak afweten, maar er is nu een nieuwe, veel effectievere soort, meldt Royal Brinkman.

“Er zijn inderdaad nog maar weinig mogelijkheden voor het chemisch bestrijden van rupsen, maar je kunt de problematiek ook te lijf gaan met Trichogramma achaeae”, zegt gewasbeschermingsspecialist Kees Kouwenhoven van Royal Brinkman. In het verleden is er met een andere soort Trichogramma gewerkt, maar deze was veel minder effectief, zegt Kouwenhoven. “Hierdoor hebben kwekers hun vertrouwen in de sluipwesp verloren. Maar er is nu een nieuwe Trichogramma, die de eieren van een breed scala aan vlinders en motten parasiteert. Hierdoor krijgen ze niet de kans om uit te groeien tot rupsen en wordt de populatie al binnen een aantal weken teruggedrongen.”

Potplanten

Te mooi om waar te zijn? “Zeker niet”, vertelt bedrijfsleider Peter Kuiper van vetplanten- en cactuskwekerij Ubink. “Wij hadden op het bedrijf een flink probleem met Duponchelia: op onze vangplaten was soms geen onbedekt stukje meer te zien. Toen het zoveelste rupsenbestrijdingsmiddel uit de markt werd gehaald, hadden we dan ook lichte paniek. Kees Kouwenhoven stelde toen voor om een proef te starten met Trichogramma in combinatie met feromonen. Dit hebben we in twee secties gedaan. Met succes, want al na een paar weken was er bijna geen mot meer te bekennen op de vangplaten.”

Gerberateelt

Ook in de gerberateelt bij Kwekerij Esmeralda is Trichogramma met succes ingezet. Teeltman Gerrit Hoogenraad is dan ook erg te spreken over dit beestje. “Eind 2015 hebben we Trichogramma voor het eerst ingezet tegen Duponchelia. Met chemische middelen was dit probleem namelijk niet meer beheersbaar. Vanuit andere teelten hoorde ik al goede verhalen over Trichogramma, maar in de gerbera’s werd dit nog niet ingezet. Wij waren hierin de eerste. Dat was best wel even spannend, maar het heeft heel goed uitgepakt. Niet alleen Duponchelia zijn we de baas; ook tegen de Turkse mot zien we resultaten.”
Zowel Peter Kuiper en Gerrit Hoogenraad benadrukken het belang van een goede strategie: met eenmalig uitzetten ben je er niet. “Het is een continu proces van uitzetten, scouten en waar nodig bijsturen en extra uitzetten”, aldus Kouwenhoven.

Bron/foto: Royal Brinkman