Tot op heden is het verpakken van verse groenten en fruit in hoge capaciteit productielijnen nog vaak de meest gekozen optie. De afgelopen jaren zijn functies als sorteren, trays en dozen opzetten, met product vullen en in kratten plaatsen steeds verder geautomatiseerd.

Juist dan worden ook de nadelen van productielijnen zichtbaar. Om er een paar te noemen: De lijn stopt als de zwakste schakel stopt, bij het omstellen naar een ander product of verpakking staat alles stil en opstarten kost altijd weer tijd. Tracking en tracing is lastig, want er worden alweer kisten leeggestort als de vorige kist nog op de band ligt. Over de hele lijn is er dan kans op ongewenste vermenging van producten.

Volledig robotiseren

Zou het niet prachtig zijn wanneer we wat meer denken in batch-productie, waarbij zoveel mogelijk in één cel wordt afgehandeld, volledig gerobotiseerd. Met de nodige intelligentie. Schaalbaar, flexibel, inzetbaar op kleine en grote bedrijven, zelfreinigend. Onderdelen worden momenteel binnen diverse projecten ontwikkeld en binnen het project NxtGen Hightech, maar we willen hierop ook een PPS starten.

Tekst: Erik Pekkeriet