De komkommers zijn momenteel niet aan te slepen sinds tiktokker ‘Logagm’, ook wel bekend als ‘The Cucumberguy’ recepten met zijn geliefde groente op het platform aanprijst. Ook Nederlandse influencers delen de recepten. Dendrobium-teler Arjan de Hoog kijkt er met enige verbazing en jaloezie naar. “Je kunt van ons product niet zomaar een trend maken, dat heb je niet in de hand. Voor reclame richting de consument zijn wij te klein, we zijn geen Looye. We blijven wel zoeken naar andere producten en andere perioden om te produceren.”
De kosten voor arbeid en energie zijn de afgelopen jaren flink gestegen, zegt Arjan de Hoog. Het eerste coronajaar, toen zelfs een tijdje planten in de container moesten verdwijnen vanwege de lockdowns en het sluiten van tuincentra en bloemenwinkels, werd afgesloten met verlies. Coronasteun was toen nodig om het bedrijf financieel gezond te houden. Twee jaar later volgde de energiecrisis, met recordprijzen voor gas als gevolg. Inmiddels is de gasprijs teruggezakt naar 40 cent voor komende winter, al vindt de Hoog die prijs nog steeds fors. “Daar komen immers nog energiebelastingen bij. Gelukkig hadden we tijdig gas ingekocht en bleef de stroom duur, waardoor we met onze WKK stroom konden terugleveren en de energieprijs konden beheersen.”
Besparingsmogelijkheden
Om de gestegen kosten van arbeid en energie op te vangen kijkt de ondernemer naar verschillende besparingsmogelijkheden. “Efficiënt werken doen we al, we zijn al aardig geautomatiseerd, met alles eigenlijk. In phalaenopsis hebben ze vroeger wel een inhoesmachine gehad, maar die zie je nu niet veel meer. En stoksteken is wat moeilijker voor een robot, dat blijft toch handwerk.”
Op energiegebied ziet De Hoog nog wel opties, al zijn ze sinds 2020 al aardig op weg. Er waren toen net zonnepanelen geïnstalleerd op het dak van de verwerkingsruimte en in de opvallende zijgevel langs de N470 in Pijnacker. “We experimenteren momenteel met LED-belichting, al gebruiken we dat al tien jaar in onze koelruimte. Verder kijken we naar meer warmtepompen, aardwarmte en elektrische ketels.”
Energiebelastingen
“Wat het precies gaat worden, daar hebben we nog geen knoop over doorgehakt. Feit is dat WKK-gas duurder zal worden. Maar hoe het precies zit met de energiebelastingen die de overheid de sector wil opleggen weet ik niet. Ik weet wel dat die plannen dit voorjaar enigszins zijn afgezwakt. Gelukkig kunnen wij met ons gascontract de komende 2,5 jaar nog vooruit.”
De Hoog wil meer richting all-electric telen. “Maar dan moeten de stroom- en transportkosten wel betaalbaar blijven. We gebruiken nu niet veel netstroom, alleen als het goedkoop genoeg is wel. Normaal gesproken voorzien de zonnepanelen de warmtepompen van stroom. Als de stroomprijzen negatief zijn zetten we de zonnepanelen uit en kopen we stroom in. In de winter maken we zelf stroom met onze WKK, maar dat zal wel steeds duurder worden als de plannen doorgaan.”
Tiktokker
Hoe zit het met de opbrengstenkant, valt daar nog iets te verbeteren? “Daar hadden we het gisteren nog over: waarom kopen mensen iets wel of niet. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de handel. Je ziet het nu aan de komkommer, die zijn momenteel niet aan te slepen dankzij een tiktokker. Dat is wel apart. We blijven wel zoeken naar andere producten en andere perioden om te produceren. En natuurlijk blijven we reclame voor het sierteeltproduct maken via Bloemenbureau Holland. Verder zorgen we dat onze webshop bekend is, we op beurzen staan en meedoen om in beeld te blijven, maar handelsgericht. Voor de consument zijn wij te klein, we zijn geen Looye.”
Veilingprijzen
De prijzen op de veiling verschillen niet of nauwelijks met vorig jaar, al duurt de zomerdip wat langer dan gehoopt. “De scholen zijn weer begonnen, we hadden gehoopt dat de prijs deze week weer wat zou aantrekken. Dit voorjaar ging het qua afzet best goed. Het voorjaar was wel wat aan de donkere kant inderdaad, we hebben daardoor meer moeten belichten.”
“Wat de toekomst betreft: op lange termijn gaat het zeker goedkomen, daar ben ik van overtuigd. Er is wat minder areaal, dat geeft wat lucht en een betere prijsvorming, zodat we alle kosten kunnen blijven betalen. Maar er blijven altijd uitdagingen. Een paar jaar geleden dachten we: trips, daar komen we nooit meer vanaf, maar nu gaat het – dankzij de inzet van biologische middelen – eigenlijk best heel goed. Overal komen wel weer oplossingen voor, maar je moet daar wel voldoende tijd voor krijgen.”
Tekst en beeld: Mario Bentvelsen