Onlangs heeft het college van B&W van de gemeente Westland ingestemd met een aardwarmteproject op de locatie Lange Kruisweg 24 in Maasdijk. Het besluit was nodig omdat de locatie in een gebied ligt dat voor herstructurering is aangewezen. Het aardwarmteproject Polanen in Monster heeft recent van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat SDE+-subsidie gekregen. Dit betekent groen licht voor de verdere ontwikkeling van dit project.

Warmtecoöperatie Maasdijk

Samen met de glastuinbouwondernemers uit Maasdijk wordt toegewerkt naar de oprichting van warmtecoöperatie Maasdijk. Energie Transitie Partners (ETP) werkt via de warmtecoöperatie samen met de aangesloten bedrijven. Naar verwachting wordt in september de warmtecoöperatie officieel opgericht. Frank Barendse van warmtecoöperatie Maasdijk roept glastuinbouwbedrijven op om zich nu nog aan te sluiten: “De ontwikkelingen op het gebied van duurzame warmte gaan snel en overstijgen vaak het individuele tuinbouwbedrijf. Daarom zien wij samenwerken als een noodzakelijke en logische stap. Glastuinbouwondernemers uit Maasdijk en ’s-Gravenzande (omgeving Groeneweg) kunnen zich ook nog steeds aansluiten bij de warmtecoöperatie.”

Warmtecoöperatie in Monster

ETP en de glastuinbouwondernemers die bij de warmtecoöperatie Polanen zijn aangesloten gaan nu het project verder inrichten en uitwerken. Er wordt onderzocht hoeveel warmte hier in potentie is te winnen en hoe deze het beste is te verdelen. De warmtecoöperatie Polanen bestaat uit 41 glastuinbouwbedrijven in Monster en omgeving. ETP ondersteunt de warmtecoöperatie onder andere bij financiering, techniek en ontwerp van het warmtenet.