Huisvesting van seizoenarbeiders is een ‘hot item’, zeker in deze coronatijd. Emsflower in het Duitse Emsbüren nam onlangs een nieuw onderkomen voor haar seizoenarbeiders in gebruik, dat niet onderdoet voor een hotel. Een en ander vergde een flinke investering, maar levert ondernemer Tom Kuipers ook veel voordeel op. “Het helpt om medewerkers te binden aan ons bedrijf. Daarnaast is onze huisvesting op en top coronaproof.”

De nieuwe huisvestingslocatie van Emsflower werd begin februari in gebruik genomen. Precies op tijd, geeft Tom Kuipers aan. “Op deze nieuwe locatie komen de arbeidsmigranten veel minder met elkaar in contact dan voorheen. Dat is een grote pré in deze coronatijd.”
Kuipers staat, samen met vader Bennie en broer Bart, aan het roer van het ruim tachtig hectare tellende perkplanten- en tomatenbedrijf. De hoofdlocatie is gevestigd in het Duitse Emsbüren, daarnaast is er een locatie in Denekamp, waar de familie oorspronkelijk vandaan komt.

300 arbeidsmigranten

Door het jaar heen heeft het bedrijf gemiddeld zo’n 200 arbeidsmigranten aan het werk. In piekperioden kan dit oplopen tot 300. “We werken met name met Polen en Roemenen en zetten af en toe Oekraïners in. We regelen alles zelf: de werving, de huisvesting, et cetera. Dat is een heleboel werk, maar je hebt wel meer grip op alles en bouwt een hechtere band op met je mensen. Desondanks wordt het wel steeds lastiger om goede mensen te vinden. Ook stellen arbeidsmigranten steeds hogere eisen, bijvoorbeeld wat betreft huisvesting.”

Luxe hotelkamers

Om de genoemde redenen had de familie Kuipers al enkele jaren de wens om een nieuwe huisvestingslocatie te realiseren voor haar medewerkers. Voorheen werden de seizoenarbeiders met name ondergebracht in vakantiehuizen en huurwoningen. “Maar deze voldeden in veel gevallen niet aan onze standaard. Ook was het vervoer van de diverse locaties naar het bedrijf een heel gedoe”, zegt Kuipers. “Daarom startten we vijf jaar geleden met het vergunningstraject voor een nieuwe huisvesting, bij ons bedrijf in Emsbüren. Vanwege het bestemmingsplan was dit behoorlijk lastig, maar uiteindelijk hadden we de vergunning eind 2018 op zak. En enkele maanden geleden werd de nieuwbouw dus in gebruik genomen.”

Eigen sanitair

De huisvestingslocatie van Emsflower is verre van doorsnee te noemen: het gebouw telt circa 150 mini-appartementen. “Het zijn eigenlijk een soort luxe hotelkamers. Iedere kamer is geschikt voor twee of eventueel drie personen, en voorzien van een keuken en eigen sanitair. Alleen de wasmachine en de droger moeten de mensen nog delen. Verder is er een kleine gemeenschappelijke ruimte, en hebben we buiten de nodige ontspanningsmogelijkheden gerealiseerd: zitgelegenheden, een barbecue, een volleybalveld, et cetera.”

Extra gemotiveerd

De nieuwbouw vergde een investering van negen miljoen euro, terwijl de arbeidsmigranten maar een fractie meer betalen voor hun huisvesting dan voorheen. “Op die manier verdienen we de kosten dus niet snel terug. Maar daar gaat het ons niet om. Wij vinden het belangrijk om onze mensen op een goede manier te huisvesten, en merken ook dat zij dat waarderen. Medewerkers zijn extra gemotiveerd en stappen minder snel over naar een andere werkgever. Daarnaast is hun nachtrust beter, wat de prestaties ten goede komt. En natuurlijk is deze huisvesting ook goed voor de uitstraling van ons bedrijf: het is een perfect visitekaartje.”

Minder besmettingsgevaar

Vanwege de coronamaatregelen levert de nieuwe huisvesting volgens Kuipers nog extra voordeel op. Doordat de seizoenarbeiders maar met zijn tweeën op een kamer slapen en geen keuken of sanitair hoeven te delen, is er minder besmettingsgevaar.
“De 1,5 meter-regel is prima te waarborgen, en daarmee de continuïteit van onze bedrijfsvoering. Ook het feit dat de medewerkers bij het bedrijf wonen, is een voordeel. We hoeven geen busjes en taxi’s meer te regelen; dit is efficiënter en veiliger. Kortom: onze huisvesting is op en top coronaproof. En dat voelt ook goed voor onze mensen; bij de start van de coronacrisis is er niet één terug naar huis gegaan. Kortom: in deze coronatijd heeft onze nieuwe huisvesting een extra toegevoegde waarde.”

Tekst: Ank van Lier