Het EU BioAttract-project is een samenwerking tussen Spaanse en Nederlandse bedrijven. Daarin zijn verschillende enzymatische formules ontwikkeld.

Die dienen om lokale plantengroei-bevorderende micro-organismen aan te trekken en bodemgebonden voedingsstoffen te bevrijden. Deze effecten moeten de plantweerbaarheid en de opbrengst van gewassen verhogen. Er zijn twintig enzymen en een aantal wortelexudaat-verbindingen gescreend in verschillende gewassen. Van deze enzymen kiezen we vijf kandidaten voor de formules. Aan de ene kant waren sommige formules in staat om de groei van micro-organismen zoals Bacillus subtilis en Trichoderma sp te bevorderen en de groei van Fusarium oxysporum en Rhizobium rhizogenes te verminderen. Aan de andere kant konden enzymatische oplossingen zonder andere additieven de fosfaatopname in tomaten en meloen verhogen. Dat resulteerde in een toename van de plantgrootte en het aantal bloemen.

Er worden nieuwe experimenten opgezet om andere formules in verschillende samenstelling verder te ontwikkelen, met als doel abiotische stress te verminderen en als zaadcoating te gebruiken.

Tekst: Yaite Cuesta Arenas