Bij het GreenQ Improvement Centre in Bleiswijk is tijdens de donkere dagen in week 22 weer belicht met zowel toplicht als tussenlicht. Dat gebeurde van 5.00 tot 18.00 uur. De installatie werkte op halve kracht, omdat volle capaciteit de kastemperatuur teveel beïnvloedt. Nu de instraling weer is verbeterd is het belichten niet meer nodig. Dat meldt teeltadviseur Willem Valstar, die de LED-proef bij tomaat (ras Komeett) begeleidt.

Het is wel de bedoeling om dit later in de zomer weer op te pakken om de teelt met een goede septemberproductie te kunnen afsluiten.
In week 21 stond de teller op ongeveer 38,5 kg/m2. De verschillen tussen alleen toplicht en toplicht gecombineerd met tussenlicht zijn tot nu toe minder groot dan verwacht. “Het lijkt erop dat de behandelingen met tussenlicht er net wat te mooi hebben opgestaan en we hier wat hebben laten liggen.” De komende tijd worden lichtmetingen gedaan om vast te stellen of er mogelijk invloeden zijn van gevels.
Het gewas staat er erg goed op en de kwaliteit van de vruchten is naar wens. “Op dit moment oogsten we zo’n 2,75 kg/m2 per week met een gemiddeld vruchtgewicht van 160-165 gram. De ziektedruk is vergelijkbaar met praktijkbedrijven”, aldus de teeltadviseur.

Pieternel van Velden

 

[foto of alleen Willem Valstar, of LED string]