‘Paprikateler uit Bleiswijk’, zo staat er al geruime tijd bij mijn naam onder deze maandelijkse column. Mensen die me beter kennen weten dat dit tegenwoordig maar gedeeltelijk waar is. Onder de naam MR Seeds houd ik me samen met Roy Persoon (dat verklaart de M en de R) tegenwoordig vooral bezig met de zaadteelt. Naast drie kassen paprika en drie kassen tomaat ben ik ook verantwoordelijk voor vier kassen komkommer.

Dus als we het hebben over de bodem, dan kan ik ondertussen uit ervaring meepraten over verschillen in wortelstelsel tussen de drie belangrijkste vruchtgroenten. Is het in paprika altijd een kwestie van geduld en vooruitkijken, in komkommer zie je van dag tot dag al een transformatie in het gewas. Met name in het najaar zijn de verschillen groot.

Ik voel me prima bij de nieuwe bedrijfsstrategie, maar niet iedereen om me heen snapte deze switch. Veel collega’s denken primair in meer van het bestaande; als je 10 ha hebt, dan staat er in je vijfjarenplan toch zeker een nieuwbouw en groei naar tenminste 20 ha? Dat was bij mij echter niet het geval. Als ik ging filosoferen over de komende vijf jaar, dan kwam de paprika daar ieder moment minder in voor. Op dat moment sta je blijkbaar open voor verandering. Dan is er een voedingsbodem voor iets nieuws ontstaan. ‘Als je geen keuzes maakt, word je slachtoffer van je eigen leven’, zo las ik laatst. Dat klinkt filosofisch, maar ik kan me daar wel in vinden. Zo ben ik als mens en zo ben ik als ondernemer. Dat zal zich in mijn tuinbouwtoekomst nog wel vaker openbaren, verwacht ik.

En dus volg ik nu drie teelten in meerdere kassen, allemaal met verschillende plantdata. De nauwe samenwerking met het zaadbedrijf is daarbij uiteraard essentieel. Je teeltwijze houd je overigens wel in ere, zo zeg ik nu al uit ervaring. De focus op een kwalitatief hoogwaardig eindproduct is onveranderd. Ook nu teel ik met de ‘flow’ mee en wil ik ritme creëren in het gewas. Ik vind het geweldig

Een persoonlijke toegevoegde waarde voor mij is dat ik als paprikateler nu volmondig kan zeggen: Ja, het telen van komkommers is inderdaad heel mooi maar hard werken en nee, tomaat is toch geen onkruid…

Maikel van den Berg, zaadteler in Bleiswijk