RedStar en Looye Kwekers zijn van plan om hun bedrijven te fuseren en onder de naam Looye Kwekers door te gaan. Eerder dit jaar kondigden ook al de tomatenkwekerijen De Kabel en Schenkeveld aan om te fuseren. Looye Kwekers wil zich op het hogere smaak- en marktsegment van tomaten richten. De startomzet bedraagt 180 miljoen euro.

Eind vorige week hebben de families Van der Kaaij en Looije, respectieve eigenaren van RedStar en Looye Kwekers, hun fusievoornemen bekend gemaakt aan hun ondernemingsraden, personeel, klanten, zakenrelaties en anderen. Beide families verwachten dat de groei van de nieuwe onderneming hun medewerkers veel kansen zal bieden om zichzelf verder te ontwikkelen. Het samengaan zal dus zonder gedwongen ontslagen plaatsvinden.

Gespecialiseerd in kleine smaaktomaten

Looye Kwekers en RedStar zijn toonaangevende kwekers van smaakvolle tomaten en wereldwijd actief. Ze opereren als onafhankelijke familiebedrijven en leveren direct aan grote retailketens maar ook via handelsbedrijven. Looye Kwekers is gespecialiseerd in smaakvolle troscherry- en trostomaten. Met de merken ‘Honingtomaten’ en ‘Joyn’ neemt zij een bijzondere positie in de markt in. RedStar is vooral sterk in speciale rassen in het segment onder de 30 gram. Bekende merken die zij voert zijn ‘RedStar Romantic’ en ‘RedStar Red Desire’. De bedrijven hebben vestigingen in De Lier, Naaldwijk, Burgerveen, Dinteloord, Voorne-Putten, Bergschenhoek en Luttelgeest en een deelneming in Thanet Earth in het Verenigd Koninkrijk.

Inspelen op schaalvergroting

Met de fusie spelen beide families in op de schaalvergroting die plaatsvindt in de markt van groenten en fruit, zowel aan de zijde van de aanbieders als bij afnemers. In die markt willen zij met hun merken hun positie blijvend versterken en de zelfstandige status behouden als ‘bedrijf van families’. De komende periode werken zij het samengaan verder uit en krijgt het nieuwe bedrijf vorm. Bij deze uitwerking onderkennen beide families de lopende rechtszaken tegen RedStar over terugvordering van eerder ontvangen Europese subsidies.

Nog maar één directeur

De huidige algemeen directeur van Looye Kwekers, Heleen van Gulik, zal leiding gaan geven aan het nieuwe bedrijf. De CEO ad interim van RedStar, Kees van Oostenrijk, zal aftreden na het samengaan. Aandeelhouders van Looye Kwekers worden de familie Looije, de Liefdadigheidsstichting Theo en Sophia van der Kaaij (nu nog De Eik geheten) en, met een kleiner aandeel, de kinderen van Cor en Dirk van der Kaaij.

Bron: RedStar, beeld: Looye Kwekers