Heeft u ze bewaard? Uw guldens en knaken? Of heeft u ze op aandrang van Gerrit Zalm destijds allemaal ingeleverd?
Weet u het nog? Je betaalde ƒ 2,20371 per euro. Voor 1 gulden kreeg je in 2002 slechts 45,40 eurocent. Achteraf een veel te lage koers, ‘Foutje van Gerrit, bedankt’. Maar we moesten heel erg blij zijn met onze deelname aan de euro, werd ons verteld, dus dat waren we.
Ik heb ze niet verkocht maar bewaard. Een oude sok vol met zilveren guldens en rijksdaalders. Ik bewaar ze nog steeds. Ruim 20 jaar later is de koers wel wat veranderd. Waar Gerrit je destijds ruim 2,2 gulden vroeg voor één euro kan je met dezelfde euro nu niet eens 1 oude gulden kopen, nee je moet nu bijna 5 euro neertellen voor één ouwe gulden.
Bij de koers van zilver vandaag is je euro van toen, nu dus een ruime 20 cent waard. Is dat zoals het ook ongeveer voelt? Die andere 80% is ondertussen verdampt, weg… Dat is inflatie.
Inflatie is een soort overheidsdiefstal waarmee ze je spaargeld een paar procent per jaar minder waard maken. Ze komt bovenop de al door jou betaalde belasting, maar dan zonder blauwe envelop. Inflatie komen ze niet bij je halen en je hoeft het aan niemand te betalen. Je kunt alleen jaarlijks net iets minder kopen met je spaarpot.
Kijk je naar de officiële cijfers, dan zie je dit slechts heel beperkt terug. Dat komt omdat het systeem van rekenen regelmatig wordt aangepast. Stijgt iets idioot hard, dan roepen ze ‘dit is eenmalig’ en halen ze het uit de lijst van zaken die worden meegeteld. Of, zoals bijvoorbeeld met computers zeggen ze. “Deze is de afgelopen 5 jaar vier keer sneller geworden voor nog steeds hetzelfde bedrag, dus krijg je vier keer zoveel waar voor je geld en eigenlijk kost hij nu dus nog maar 25% van vijf jaar geleden = een tik omlaag die inflatie.” Hier vergeten ze dan dat je die nieuw PC nodig had omdat de oude niet meer voldeed aan de ondertussen opgeschroefde eisen. Ook belastingen en bijvoorbeeld de prijzen van een huis worden niet meegenomen.
Eigenlijk is de enige juiste manier om inflatie te meten het volgen van de gestegen geldhoeveelheid. Al het geld wat er wordt bijgemaakt verlaagt de waarde van het aanwezige geld. Zo simpel is het. Kijk je dan naar wat er de afgelopen paar decennia is gebeurd, dan zie je dat de hoeveelheid in omloop gebracht geld tussen 2000 en 2020 grofweg elke 10 jaar is verdubbeld. Zo bekeken vermindert de waarde van het geld met 10% per jaar. Ook valt op dat de groei van de geldvoorraad na 2020 steeds sneller gaat.
Dit zal doorgaan tot ons geldsysteem volledig uit de bocht vliegt, zoals alle geldsystemen hiervoor.
Bewaren dus die oude sok met zilveren guldens, eigenlijk is er maar één ding beter, maar dat is helaas weer uit de tijd van mijn grootvader: ‘een paar gouden tientjes of dukaten’.
Hans de Vries (was vroeger potplantenteler)
Hans@FrogsFarms.com