Deze maand zijn de verkiezingen en gaan we weer stemmen. Er zijn nog nooit zoveel verschillende partijen geweest waartussen we kunnen kiezen. Om het voor de zwevende kiezer nog iets moeilijker te maken wil ik vandaag nog een nieuwe partij toevoegen: de Partij voor de Bloemen.

Op de één of andere manier heb ik het gevoel dat het nieuws van de verkiezingen wordt weggedrukt door andere belangrijke zaken. Zoals de lockdown en dan vooral de wens tot opengaan van de terrassen, horeca, fitness, sportclubs en winkels. Gelukkig, een groot deel van de Duitse tuincentra heeft 1 maart haar deuren weer mogen openen voor publiek. Ook in Nederland wordt er actief gelobbyd voor heropening van de tuincentra.

Ondanks de lockdown in verschillende exportlanden heeft FloraHolland in week 8 de hoogste weekomzet in tien jaar geboekt. Het oude record was van 2018. Ook bloemenbestelbedrijf Fleurop heeft dit jaar een record in de boeken gezet met 48 procent stijging vergeleken met vorig jaar. Eind vorig jaar hield de VGB zijn hart nog vast dat vanwege de lockdown in exportlanden Valentijnsdag en Moederdagen wel eens tegen zouden kunnen vallen. Niets lijkt minder waar. Met de bloemendagen die we hebben, helpen bloemen mensen door de coronastress, zo lijkt het.

Hebben we dan geen Partij voor de Bloemen nodig? We hebben toch ook een Partij voor de Dieren, Partij voor de Republiek en Partij van de Eenheid? Bloemenbureau Holland en FloraHolland zijn toch al de partij voor de bloemen in Nederland? Klopt, maar waarom is het dan nodig dat een exporteur uit Bleiswijk zich hard maakt bij de overheid voor het openen van de bouwmarkten en tuincentra? Maar het gaat toch goed met de verkoop? Juist dan is het zaak dat we er werk van maken en dat mensen niet vergeten hoe goed bloemen hen door de coronacrisis hebben geholpen.

Als we dit jaar op De Feestpartij (DFP; lijst 32) kunnen stemmen, waarom dan niet – bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen over vier jaar – ook op de Partij voor de Bloemen (DPB). Wie pakt de handschoen op?

Ronald van Veen, gerberateler in De Lier