Vorig jaar sloot inkoopcollectief Kas Energy een nieuw, vijfjarig raamcontract voor gaslevering af. Daarbinnen kunnen de leden hun eigen koers varen. Energiespecialist Patrick Dekker van LANS is er blij mee. “Wij willen een basic product voor een scherpe prijs en dat is precies waar OMV GAS zich mee onderscheidt. Het is bovendien een grote en financieel sterke partner. Dat biedt zekerheid voor de lange termijn.”

Met een teeltareaal van 78 ha, verspreid over zeven locaties in het Westland, Noord-Brabant en Zeeland, is het energieplaatje van tomatenkwekerij LANS omvangrijk, complex en dynamisch. Enkele locaties zijn aangesloten op aardwarmte, maar aardgas blijft vooralsnog de belangrijkste energiebron voor het opwekken van warmte en elektriciteit.

Dagtaak

Energiespecialist Patrick Dekker heeft er een dagtaak aan om het geheel te overzien, de energievoorziening op elke locatie zeker te stellen, de risico’s tegen zo laag mogelijke kosten af te dekken en als het even kan geld te verdienen door (pro-)actief te handelen op de deelmarkten voor gas en elektriciteit. Hij gebruikt daarbij onder andere het webportal van inkoopcollectief Kas Energy, waarbij het bedrijf al jaren is aangesloten.

GAS en elektra gescheiden

“Via het collectief kunnen we nog scherper inkopen en hebben we toegang tot alle relevante marktinformatie en trading platforms”, vertelt Dekker. “Gas en elektra zijn bij ons per definitie gescheiden, zodat we voor beide modaliteiten de beste deals kunnen sluiten. Voor een deel hebben die betrekking op de lange termijn. Daarmee bouwen wij zekerheid in qua prijs en beschikbaarheid. Daarnaast zijn wij actief op de handelsplatforms voor de ultrakorte, korte en middellange termijn. Als je mijn dagelijkse werk bekijkt zou je soms bijna vergeten dat het hier om tomaten draait, maar dat verlies ik uiteraard nooit uit het oog.”

Full service of basic?

Omdat LANS en Kas Energy zelf alle kennis en faciliteiten in huis hebben om actief op de energiemarkt te acteren, zoeken zij primair naar leveranciers die voor een scherpe prijs in hun basisbehoefte kunnen voorzien. Dekker: “Voor kleine en middelgrote afnemers is one stop shopping vaak handig. Zij kiezen dan voor een partij die alle energiediensten aanbiedt, zowel voor vaste als flexibele in- en verkoop van gas en elektriciteit. Daar hangt uiteraard een prijskaartje aan, maar als je zelf niet de kennis of capaciteit in huis hebt, valt daar veel voor te zeggen.”

Actief in Europa

Grote teeltbedrijven hebben doorgaans eigen specialisten in huis. Deze routiniers zoeken geen uitgebreide ondersteuning, maar een gespecialiseerde leverancier die voldoende zekerheid en flexibiliteit biedt voor de laagste prijs. “De rest vullen we zelf wel in”, vult Dekker aan. “Zo zijn we uitgekomen bij OMV GAS. Het is een grote en financieel sterke partij die in heel Europa actief is. Het Nederlandse team is bovendien goed bekend met de glastuinbouw. Dat heeft geresulteerd in een contract waarmee we de komende vijf jaar goed uit de voeten kunnen.”

Gratis klantenportal

Key Accountmanager Bert Heck van OMV GAS onderschrijft de woorden van Dekker, maar benadrukt dat zijn werkgever ook voor kleinere partijen toegevoegde waarde kan bieden. “Misschien niet voor iemand die van a tot z ondersteund wil worden, maar als een lage gasprijs, flexibiliteit en management-informatie op hoofdlijnen voldoende zijn, kun je heel goed bij ons terecht. Ons klantenportal, waar Patrick dan geen gebruik van maakt, is bovendien gratis. Kijk dus vooral eens op onze website www.omv-gas.nl en wie weet, maken we binnenkort wel persoonlijk kennis.”