Almere krijgt mogelijk een botanisch park met een grote glazen kas. Het project, Eden Holland genoemd, moet 55 miljoen euro kosten en moet een plek krijgen naast de Floriade in 2022, meldt Het Financieel Dagblad.

Initiatiefnemer van Eden Holland is Anton Valk (68), voormalig topman van de Britse NS-dochter Abelio. Hij heeft een stichting opgericht die de realisatie van het park mogelijk moet maken, zo blijkt uit een recent gepubliceerd haalbaarheidsonderzoek. In het Britse Cornwall zag Valk hoe het Eden Project een publiekstrekker eerste klas werd. Sinds de opening in 2001 van dat glazen bolvormige complex, gebouwd op een immense zandafgraving, bezoeken jaarlijks ruim een miljoen mensen de tropische en mediterrane kassen. Het geeft de regio een belangrijke economische impuls.

Educatief park

In Nederland moet ook ruimte zijn voor een educatief park met thema’s als duurzaamheid, klimaatverandering en hergebruik, menen de initiatiefnemers. Zeker als het complex tegelijk de poorten kan openen met de Floriade in april 2022. Valk, die zegt uit overtuiging te handelen en geen commerciële motieven heeft, zag een eerdere poging om Eden Holland te bouwen op landgoed Soestdijk mislukken. De prijsvraag voor een nieuwe bestemming van het landgoed werd gewonnen door een vastgoedontwikkelaar.

‘Nederlandse Biodome’

Aan de rand van Almere vond de stichting een alternatieve locatie voor de ‘Nederlandse Biodome’. De stichting krijgt steun van de gemeente en de provincie Flevoland en hoopt op steun van banken als Rabobank en Triodos Bank. Op 56 hectare bosgrond, in bezit van Staatsbosbeheer, wil de stichting botanische tuinen en een kas van 12.000 m² bouwen. Valk benadrukt dat het park een ideële opzet krijgt en dat de stichting een goede-doelenstatus heeft. Er is een businessplan opgesteld dat uitgaat van 400.000 bezoekers per jaar. De gemeente en de provincie zijn bereid 10 miljoen bij te dragen aan de bouw van het park, zo bleek vorige maand. De resterende 45 miljoen moet komen van sponsoren en fondsen, subsidies en leningen van banken.

Concurrentie

Alleen al op tuinbouwgebied zal er concurrentie zijn van onder meer Keukenhof, World Horti Center in het Westland en het nog te bouwen FloriWorld in Aalsmeer. Valk: ‘Eden Holland wordt geen pretpark, geen Burgers Zoo, Wildlands of Huis van de Toekomst. We nemen de bezoeker mee op een wandeling door de tuinen en de glazen kas. Het gaat over de kwetsbaarheid van de aarde, maar ook over de schoonheid en de toekomst van onze planeet en wat bezoekers daaraan kunnen bijdragen.’

Haalbaarheidstudie

In de haalbaarheidsstudie staat dat het park jaarlijks bijna 8 miljoen euro aan inkomsten verwacht en dat er onder de streep bijna 3 miljoen overblijft voor aflossing van leningen en herinvesteringen. Of de schop ook daadwerkelijk de grond in gaat, wordt medio volgend jaar duidelijk. Dan moeten de bestemmingsplannen zijn aangepast en moeten er voldoende financiële toezeggingen zijn. Saillant is dat Eden Holland zal worden gebouwd naast ‘het kasteel van Almere ’, een berucht bouwproject aan de A6 dat nooit is voltooid. In de nieuwbouwruïne zou themapark WitchWorld komen, maar de financiering daarvan kwam niet rond.

Bron: FD.

Gerelateerd