De belangrijkste sierteeltbeursweek van Nederland is achter de rug. Zowel de International Floriculture & Horticulture Trade Fair (IFTF) in Vijfhuizen als de FloraHolland Trade Fair (FHTF) in Aalsmeer trokken veel bezoekers uit alle windstreken. De sfeer op beide beurzen was opvallend positief.

De IFTF was met 50 standhouders gegroeid ten opzichte van vorig jaar en ook volgend jaar verwacht de beursorganisator groei. In totaal viel er te kiezen tussen 300 stands van veredelaars, technische toeleveranciers en internationale kwekers. In The Flower Lab stond de vraag centraal hoe 20 tot 35-jarige consumenten (‘millennials’) te verleiden met bloemen en planten. Ook vonden er op de IFTF bloemschikwedstrijden plaats. Karin Pasman won de Wim Hazelaar trofee.

Design, inspiratie en informatie

Met circa 650 exposerende aanvoerders van FloraHolland en 50 veredelaars was de FHTF groter dan ooit. Duidelijk is dat de handelsbeurs professionaliseert, er wordt meer aandacht besteed aan design, inspiratie en informatie. In het Royal FloraHolland House waren workshops en sprekers van binnen en buiten de sector. Herbekijk op YouTube de presentatie van Rik Vera van Nexxworks over de veranderende rol van in- en verkoper in de digitale wereld.

Dutch Flower Awards

Op 3 november werden op de FHTF de winnaars van de Dutch Flower Awards 2016 bekend gemaakt. Het thema ‘duurzaamheid’ stond dit jaar bij de keuze centraal. Van Den Berg Roses werd onderscheiden als meest waardevolle leverancier in de categorie snijbloemen. De winnaar in de categorie planten werd Hoogeveen Plants. De jaarlijkse award voor een buitenlandse teler ging naar Herburg Roses uit Ethiopië.

Tekst en beeld: Mario Bentvelsen